Linkovi

Ralph Nader će biti predsjednički kandidat na Floridi (19/9/04) - 2004-09-18


Vrhovni sud savezne države Floride presudio je da je kandidat treće stranke, Ralph Nader, treba biti uvršten u popise predsjedničkih kandidata na Floridi.

Vrhovni sud Floride tako je poništio odluku nižeg suda, koji je zaključio da Nader ne ispunjava uvjete za kandidaturu, jer ga Reformska stranka Floride nije nominirala za svojeg predsjedničkog na službenoj stranačkoj konvenciji.

Nader je na izborima 2000. kao kandidat treće stranke dobio 97.000 na Floridi, gdje je predsjednik Bush odnio pobjedu sa samo 537 glasova više od demokrata Ala Gorea.

O neizvjesnosti utrke za Bijelu kuću svjedoče i nova ispitivanja raspoloženja američke javnosti, koja pružaju vrlo kontradiktornu sliku. Kako izvještava Jim Malone Jima Malone, najnovija anketa agencije Gallup donijela je dobru vijest predsjedniku Bushu. Američki čelnik trenutno vodi pred demokratskim predsjedničkim kandidatom, senatorom Johnom Kerryjem sa 54 prema 40 posto.

Međutim, druge dvije nedavno provedene ankete – jedna anketarske agencije Harris, a druga Istraživačkog centra Pew – pokazuju da je utrka između dvojice kandidata ponovno neizvjesna.

Ovi, donekle suprostavljeni podaci, dolaze u trenucima kada je senator Kerry intenzivirao napade na predsjednika Busha po pitanjima Iraka i ekonomije. Kerryjeve pristaše, poput Evelyn Hein iz Allentowna, u Pennsylvaniji, kažu da podržavaju agresivniju kampanju demokratskog kandidata. "Vjerujem da John Kerry treba biti malo oštriji prema svojem suparniku. Želim čuti što namjerava učiniti u budućnosti, a ne osvrtati se toliko na prošlost."

Predsjednik je i dalje optimističan po pitanjima Iraka, ekonomije i rata protiv terorizma o čemu govori na skupovima diljem zemlje. Za njega su dobra vijest rezultati anketa koji pokazuju da dobro stoji u saveznim državama Wisconsin i Minnesota u kojima je na prošlim izborima izgubio. Birači, kako se čini, preferiraju predsjednikov pristup po pitanjima Iraka i rata protiv terorizma.

Politički analitičar tjednika Newsweek, Howard Fineman, izjavio je za televiziju NBC da su promjene stajališta senatora Kerryja po pitanju Iraka dale predsjedniku adut koji koristi na skupovima diljkem zemlje: "U predsjedničkoj kampanji treba biti jasan, konzistentan, treba se ponavljati. George Bush vodi dobru, fokusiranu kampanju, a kao drugo, rat je još uvijek značajno pitanje u svijesti većine birača."

Ankete mjesecima pokazuju da birači imaju povjerenje u predsjednikovo vođenje rata protiv terorizma, ali ne toliko i rata u Iraku. Podrška koju ima po tom pitanju se mijenja, u ovisnosti od razine nasilja u Iraku.

Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže da je predsjednik do sada bio učinkovit jer je uvjerio birače da je rat u Iraku dio ukupnog rata protiv terorizma: "Ako birači procjenjuju Georgea Busha općenito po pitanju terorizma, onda mu to ide u prilog. Međutim, ako se uzme u obzir isključivo Irak, žrtve, bombaški napadi i slično, onda to nije ni blizu dobroga za predsjednika."

Kerryjeve pristaše s nestrpljenjem očekuju predsjedničke debate kao najbolju prigodu za smanjenje prednosti predsjednika Busha. Prva debata na rasporedu je 30. rujna na Floridi.

XS
SM
MD
LG