Linkovi

Siročad oluja (17/9/04) - 2004-09-17


Kada se Floridi približava uragan, osoblje Centra za zaštitu prirode središnje Floride užurbano se priprema, ali ne za vjetrove i kiše - njihova zgrada to može podnijeti -, nego za poplavu unesrećenih divljih životinja koja na njihova vrata donose i susjedi i ljudi s više stotina kilometara udaljenosti. Od mladunčadi vjeverica, preko srna, pa do lisica, rakuna, oposuma i armadilla, životinje se nađu istjerane iz svojih obitavališta što od vjetra, što od poplava. Neke od njih su i ozlijeđene, jer vjetrovi nose komade razbijenih zgrada i slomljenih stabala.

Među najteže pogođenima su redovito vjeverice, i to njihova mladunčad. Većina vrsta vjeverica, naime, upravo okoti mladunce u vrhu sezone uragana, od druge polovice kolovoza do sredine rujna. S obzirom da se vjeverice gnijezde u drveću, njihova su obitavališta najviše na udaru vjetrova - kada vjetar obori drveće, mladunčad postanu istovremeno i beskućnici i, najčešće, odvojeni od roditelja.

Centar za zaštitu prirode središnje Floride već je nakon uragana Charlie dobio na skrb oko 500 beba vjeverica; nakon Frances, primili su ih još 250, a, nakon Ivana, tek će se vidjeti. Što s njima rade? Uz pomoć desetaka dobrovoljaca, hrane ih majušnim bočicama s mlijekom za štenad, a, kad dostignu 8 tjedana, počni dobivati kupus, prokulicu, orahe i drugo povrće i prelaze na život u ograđenom prostoru, ali na otvorenom. Konačno, nakon dva mjeseca, budu puštene na slobodu, na područje gdje ima dosta drveća.

Kako kažu u Centru, spašavanje vjeverica važno je za održavanje biljnog pokrova: upravo one su neophodne za zakopavanje i žireva i raznih drugih oraha na dubinu koja im je potrebna za klijanje.

XS
SM
MD
LG