Linkovi

Predsjednik Bush se nada aktivnijoj ulozi Hrvatske u Iraku (17/9/04) - 2004-09-16


Hrvatski veleposlanik u Washingtonu, Neven Jurica, predao je jučer vjerodajnice predsjedniku Bushu. Američka vlada cijeni hrvatske napore na svjetskoj pozornici, ali se nada i aktivnijoj ulozi u Iraku. “Nadam se da ćemo moći vidjeti više aktivnosti vaše zemlje u Iraku gdje međunarodne snage trebaju takvu vrstu predanosti slobodi, miru i sigurnosti koju je Hrvatska iscrpno pokazala drugdje u svijetu. Isto tako, radujemo se nastavku međusobne rasprave glede dogovora u vezi oslobađanja američkih postrojbi od Međunarodnog kaznenog suda,” navodi se u odgovoru predsjednika Busha na govor novoimenovanog veleposlanika Jurice prigodom predaje vjerodajnica. Predsjednik Bush ističe da su Sjedinjene Države predane cjelovitoj, slobodnoj i mirnoj Europi te da je Hrvatska sastavni dio te vizije.

“Sjedinjene Države smatraju Hrvatsku mostom, odnosno simbolom i potvrdom ostatku svijeta da oskudice koje su postojale u doba komunizma, strahote rata i pošast etničke mržnje mogu biti prebrođeni”, navodi se u odgovoru predsjednika Busha. Hrvatska, ističe se nadalje, može pokazati svijetu svoju privrženost univerzalnim principima pravde kroz potpunu suradnju sa sudom u Den Haagu i krajnim trudom prema hvatanju i prebacivanju sviju optuženika u Den Haag, posebice Ante Gotovine. Predsjednik Bush kaže da iako Hrvati u cjelini preziru i osuđuju nasilje od strane nekolicine, hrvatska Vlada mora nastaviti raditi sve što je u njenoj moći kako bi svi oni koji se žele vratiti mogli to i učiniti, slobodni od straha i zlostavljanja. Sa svoje strane, veleposlanik Jurica kaže da ništa ne opterećuje bilateralne odnose između dvije zemlje.

"Nema otvorenih pitanja koja bi na bilo koji način smetala između normalnih, bilateralnih, prijateljskih veza između Sjedinjenih Država i Hrvatske. Vi znate da smo od početka hrvatske državne politike i hrvatske nezavisnosti vodili politiku prijateljstva i partnerstva sa Sjedinjenim Državama. Uglavnom, ta politika ima kontinuitet koji je tu i tamo u nekim razdobljima naše mlade povijesti, kao samostalne države, imao nekih svojih doduše uspona i padova, ali nikada nije bio prekinut. Kad kažem da nemamo otvorenih pitanja to ne znači da nema i pitanja i na bilateralnom i multilateralnom planu koja se ne bi mogla dalje raspravljati i dogovarati, ali nikakve prepreke u partnerstvu koje smo imali do sada nemamo za budućnost. Dakle, naši odnosi su vrlo čvrsti, vrlo prijateljski, na dobrim su temeljima i mislim da možemo graditi to prijateljstvo i učvrstivati ga dalje u perspektivi."

Jedno od pitanja na kojima američka strana očekuje nastavak razgovora jest pitanje davanja imuniteta američkim snagama od Međunarodnog kaznenog suda.

"To je jedno od pitanja koje Sjedinjene Države drže stalno otvorenim i na stolu. I u tom smislu razgovori o tome se stalno događaju, teku dalje i teći će i dalje. To je pitanje koje ne treba naprasno zatvarati, rješavat ćemo ga postupno, ali se mora znati da postoje stanovite razlike između Brisela i Washingtona oko tog pitanja."

U govoru prilikom predaje vjerodajnica ambasador Jurica je rekao da je Hrvatska pouzdan partner velike antiterorističke koalicije koju predvode Sjedinjene Države te da se Washington može pouzdati da će Hrvatska partnerski pružiti primjeren i puni angažman u globalnoj borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG