Linkovi

State Department: U Hrvatskoj se uglavnom poštuju vjerske slobode (16/9/04) - 2004-09-15


Sjedinjene Države optužuju vlasti u osam zemalja da grubo ograničavaju vjerske slobode. Po prvi put se na popisu najtežih prekršitelja našla i Saudijska Arabija. U godišnjem izvještaju o stanju vjerskih sloboda u svijetu, američko Državno tajništvo je izdvojilo Kinu, Sjevernu Koreju, Burmu, Iran i Sudan kao zemlje u kojima se najgrublje krše vjerska prava građana. Na popisu su se ove godine našli još i Vijetnam, te Eritreja.

U dijelu izvještaja State Departmenta koji se odnosi na Hrvatsku navodi se da je “ustavom zajamčena sloboda vjere”, te da “vlada, u cjelini gledano, poštuje ta prava”. Iako u Hrvatskoj ne postoji službena, državna vjera, Katolička crkva uživa bliske veze s državom, što se ne može reči za ostale vjerske skupine – navodi se u izvješću. “Pravni položaj većine glavnih vjerskih skupina je poboljšan zahvaljujući sporazumu koje su potpisale s državom…” ocjenjuje State Department. Također se ističe da je koalicijska vlada, koja je došla na vlast u prosincu 2003.godine, “nastavila pridonositi općoj vjerskoj slobodi.”

U godišnjem izvješću o vjerskim slobodama u svijetu navodi se da predstavnici manjinskih vjerskih skupina u Hrvatskoj ocjenjuju kako je “opća klima glede vjerskih sloboda bolja nego ranije”. Vlada ne nameće formalna ograničenja vjerskih sloboda manjih skupina i u vjerskim zajednicama se mogu javno i slobodno provoditi vjerske službe.

U izvještaju State Departmenta se, međutim, navodi da je – unatoč sve boljem stanju na planu vjerskih sloboda – u Hrvatskoj u protekloj godini bilo slučajeva maltretiranja pravoslavnih svećenika. Nastavljaju se i slučajevi vandaliziranja objekata pravoslavne crkve. “U Dalmaciji – navodi izvještaj – predstavnici srpskih pravoslavaca prigovaraju da policija rijetko poduzima mjere protiv navodih počinitelja napada, iako je dobro poznato tko su počinitelji”. U izvještaju se nabrajaju i slučajevi vandaliziranja pravoslavnih grobova. Što se židovske i muslimanske zajednice tiče, nije bilo slučajeva ozbiljnijih incidenata – navodi američki State Department.

XS
SM
MD
LG