Linkovi

Štrajkovi u hotelima Washingtona, Los Angelesa i San Francisca (15/9/04) - 2004-09-15


Washington, Los Angeles i San Francisco sučeljeni su sa štrajkom uposlenika u hotelima. Datum štrajka još nije određen, ali ga je odobrila većina djelatnika hotela u tim gradovima.

Razlog spora je s jedne strane klasičan: preniske nadnice, preopterećenost radnika, te povlastice mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Drugi razlog spora nije toliko uobičajen: uposlenici hotela u ovim gradovima žele da im skupni ugovori ističu i obnavljaju se u isto vrijeme kada i u većini drugih američkih gradova, kako bi imali bolje šanse pri pregovaranju s poslodavcima.

A, kad smo već kod štrajkova, spomenimo i onaj koji prijeti kockarnicama u Atlantic Cityju. Više od 8 tisuća uposlenika u 11 kockarnica želi bolje uvjete rada ili će ostaviti kockarnice praznima četiri dana prije izbora Miss America, koji će biti održan u tom gradu. Isto kao i hotelski uposlenici, i ovi djelatnici žele da im ugovori ističu u isto vrijeme kada i oni u kockarnicama u Las Vegasu i Detroitu, kako bi na čvršćim nogama pregovarali o svojim poslovima.

Posljednji puta kada je kockarnice u Atlantic Cityju pogodio štrajk, 1999, gradski glavni izvor prihoda tri je dana bio paraliziran.

XS
SM
MD
LG