Linkovi

Irak - kako dalje? (14/9/04) - 2004-09-14


Tema analize New York Timesa jest pobuna u Iraku koja – kako piše taj list – postaje sve drskija i sofisticiranija. Takva situacija navela je američke zapovjednike da započnu niz operacija za povratak kontrole nad velikim dijelovima zemlje koji su izgubljeni u proteklih nekoliko mjeseci. Američka vojska, međutim, nalazi se pred velikom dilemom. Ako ne bude dovoljno odlučnosti, pobuna će se možda proširiti, a ako se ide previše oštro onda se riskira gubitak podrške lokalnog stanovništva.

Analitičar New York Timesa primjećuje da pobunjenici u nekoliko posljednjih napada nisu htjeli samo naškoditi Amerikancima već i isprovocirati prekomjerni odgovor. Njujorški dnevnik podsjeća da se riskira i gubitak podrške saveznika te, u tom kontekstu, navodi prosvjede Turske zbog američkih napada na sjeverni grad Talafar u kojem je stradalo 50-tak pripadnika turske manjine u Iraku. Tu su i unutarnje napetosti među iračkim političarima što bi moglo dovesti u pitanje i legitimnost izbora zakazanih za siječanj.

Washington Post podsjeća da nakon nacionalne konvencije Republikanske stranke predsjednik Bush nije procjenio koliko će koštati brojni programi koje je najavio, ali neki članovi vlade vjeruju da se radi o tri bilijuna dolara tijekom deset godina. Međutim, mnogi vladini troškovi – poput financiranja vojnih operacija u Iraku i Afganistanu – nisu uračunati. Kako piše Washington Post, rat u Iraku košta četiri milijarde dolara mjesečno, a godišnji državni proračun ne uzima u obzir tu svotu…

Washingtonski dnevnik dodaje da će ove godine, prema nekim procjenama, savezni proračun dostići rekordni deficit u iznosu od 422 milijarde dolara, a da će vlada akumulirati dva bilijuna i 300 milijardi dolara novog duga u sljedećih deset godina. Bijela kuća je ovog mjeseca upozorila sve vladine agencije da ako predsjednik Bush pobjedi na izborima onda bi njegov proračun za 2006. godinu mogao uključiti smanjenje budžeta u praktično svim domaćim programima čije financiranje nije obavezno po zakonu, a među kojima su i oni iz domene obrazovanja i domovinske sigurnosti.

XS
SM
MD
LG