Linkovi

Republikanski i demokratski glasači o karakternim crtama Georgea Busha (14/9/04) - 2004-09-13


Izborni stožer predsjednika George Bush je kvalitetu karakternih osobina postavio kao središnje pitanje predstojećih izbora. Predsjednik često u svojim izbornim nastupima govori da je snaga njegova čelništva učinila Ameriku sigurnijom. Istovremeno, predsjednik Bush optužuje demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja da prečesto mijenja stavove o ratu u Iraku te da nije postojan u podršci američkoj vojsci.

Dopisnik Glasa Amerike iz Bijele kuće Scott Stearns pitao je glasače u saveznoj državi Pennsylvaniji, gdje će izbori vjerojatno biti neizvjesni, što misle o karakteru predsjednika Busha. Pitanja je počeo postavljati na jednom republikanskom skupu u mjestu Erie.

"Mislim da Bush odlično obavlja svoj posao. Drago mi je da sam, na izvjestan način, dio povijesti, jer sam došao na Bushov izborni skup skupu. To je izuzetan doživljaj" - rekao nam je jedan Bushov pristaša.

Scot Stearns: Što je to u Georgeu Bushu što vas navodi da ga želite za predsjednika?

"On je jednostavno odličan čelnik. Iz njega isijava čelništvo. Zato mi se dopada."

"Bush je čovjek s pravilnom ljestvicom etičkih vrijednosti. Pošten je i ima osobni integritet. Bush je bio odvažan kada je donio odluku o pokretanju rata. A znamo da rat nije najpopularnija stvar u životu. Međutim, bolje je problem riješiti u začetku, a ne kad se već počne širiti."

"Bush je čovjek visokog morala. Ne vjeruje u pobačaj i to se meni dopada."

"Imali smo Clintona u Bijeloj kući. On nije ništa učinio. Bush je odličan. Mislim da će biti izabran na još četiri godine."

"Želim da Bush bude predsjednik jer je to dobro za sigurnost naše zemlje. Mislim da je on najbolji čovjek za održavanje naše sigurnosti i da se Amerika nastavi kretati naprijed."

"Želim da bude predsjednik zbog njegovih uvjerenja, zbog onog za što se zalaže. Sviđa mi se recimo što se on ne ustručava reći da je kršćanin i da se često moli Bogu. To znači mnogo nama mnogima u ovoj zemlji - da imamo predsjednika koji se moli prije negoli donesi odluke. Znam da to mnogima ne znači baš puno, međutim, za mnoge od nas - znači."

"On je izuzetan. Bush je hrabar. Ima najveće srce i jednostavno je izuzetan. On je izuzetan čelnik.

Što misle demokrati?

Međutim, demokratski prosvjednici koji su se okupili u mjestu Johnstown, u blizini mjesta gdje je govorio predsjednik Bush, bili su manje blagonakloni.

"Kako može misliti da je donosio ispravne odluke? Ubijati sve te ljude? Kako se za Busha može reći da je osoba dobrog karaktera? Isto tako, Bush je lagao kad je rekao da Irak ima sva ta oružja za masovno uništavanje, a pokazalo se da ih nisu imali."

"Kad govorimo o karakteru, po mom mišljenju, najvažnije je pitanje osobnog poštenja. A u svemu što je vodilo rata protiv Saddama uvijek se mogao čuti argument kako tražimo oružje za masovno uništavanje - iako nije bilo baš mnogo činjenica koje su na to upućivale. Primjerice, uran iz Nigera i slične informacije - ispalo je da su to pretjerivanja ili falsifikati. Dakle, ako govorimo o osobnom karakteru, treba govoriti o predsjednikovom poštenju. Mislim da je predsjednik iskazao prilično tvrdoglavu tendenciju u, najblaže rečeno, prilično slobodnom poimanju istine. "

"Bush će na svakoj razini pokušati poraziti John Kerryja kako bi još četiri godine ostao u Bijeloj kući."

"Da je Bush uistinu za Ameriku, više bi radio na tome da zadrži radna mjesta u Americi, a ne da dopušta njihovo seljenje u inozemstvo."

"Bush ne zna razgovarati. Svaki put kad pokušate s njim govoriti, daje te svoje kratke sarkastične primjedbe. Vrlo se lako uzruja. Pokušavam shvatiti kako on gleda na stvari…započeo je rat u Iraku zbog oružja za masovno uništavanje i Osame bin Ladena. Međutim, bin Ladena nitko ga nije vidio. Nitko o njemu više ni ne govori."

"Što se karaktera tiče, Bush može lagati u lice cijeloj zemlji, kada je Irak u pitanju. Ne vjerujem da je to primjer dobrog karaktera. Vjerujem da bi karakterna osoba pokušala riješiti probleme i spašavati ljudske živote, a ne ne slati ih tamo na temelju lažnih razloga."

Čuli smo što neki glasači u Pennsylvaniji misle o karakteru predsjednika Busha - naš je novinar mišljenja prikupio među pristašama Republikanske ali i Demokratske stranke, u saveznoj državi Pennsylvaniji.

XS
SM
MD
LG