Linkovi

Problematično dopisno glasovanje (13/8/04) - 2004-09-13


Pregled američkog tiska počinjemo temom iz New York Timesa koji piše da bi na ovogodišnjim predsjedničkim izborima glasovanje odsutnih birača moglo dovesti u pitanje ispravnost izbora. Naime, u ovom izbornom ciklusu koji bi mogao biti neizvjestan i demokratska i republikanska stranka pokušavaju se izboriti za svaki glas, a u tom smislu naročito su važni glasovi onih građana koji se na dan izbora, 2. studenoga neće naći na biralištima u svojim izbornim jedinicama.

Kako piše New York Times obje stranke se služe različitim taktikama uključujući i pomaganje biračima da ispune glasački listić čime se dovodi u pitanje ispravnost takvog glasovanja. Njujorški dnevnik piše da su nelegalnosti pri “dopisnom glasovanju” od prošlih izbora dovele do toga da tužitelji u 15 saveznih država podignu kaznene prijave. Inače, takvo glasovanje sve je popularnije u Sjedinjenim Državama, a broj saveznih država koje ga dopušta povećao se na 26. Vjeruje se da će na nadolazećim izborima svaki četvrti Amerikanac glasovati na taj način.

U Sjedinjenim Državama – kako piše Christian Science Monitor – tetovaže su sve popularnije. Imati tetovažama oslikano tijelo društveno je prihvatljivije nego nekada. Međutim ljubitelji tetovaža mogu zbog svojih “ukrasa” imati problema na radnom mjestu. Korporativna Amerika, navodi bostonski dnevnik, nije sprema prihvatiti takvu vrstu iskazivanja individualnosti pa se uposlenicima poručuje da tetovaže prekriju odjećom. Ili da ih, kako preporučuje jedna modna stručnjakinja, postavljaju na mjestima gdje ih drugi neće vidjeti – makar ne na radnom mjestu.

XS
SM
MD
LG