Linkovi

Sjeverni pol imao suptropsku klimu (13/9/04) - 2004-09-12


Sjeverni pol je nekad imao suptropsku klimu, ustvrdila je međunarodna ekipa znanstvenika, koja je analizirala uzorke morskog dna, iz perioda od prije 55 milijuna godina.

Taj period - poznat kao paleocensko-eocenski toplinski maksimum - trajao je relativno kratko vrijeme, a odlikovala ga je ekstremno topla klima, prirodno nastalog stakleničkog efekta, zbog kojega je i u oceanima i u zraku bila vrlo velika količina ugljičnog dioksida. Smatra se da je atmosferska koncentracija ugljičnog dioksida u to vrijeme iznosila između dvije i tri tisuće ppm, dok danas iznosi nešto manje od 380 ppm.

Znanstvenici su u uzorcima morskog dna, s dubine od 400 metara ispod površine dna, otkrili fosilne alge, koje ukazuju da je temperatura Arktičkog mora prije 55 milijuna godina iznosila oko 20 celzijevih stupnjeva, umjesto sadašnjih prosječnih minus 1,5 stupnjeva. Te alge, naime, žive samo u toplim vodama.

Proučavanjem mlađih naslaga tla, znanstvenici su ustanovili da je toplinski maksimum izazvao veliko odumiranje morskih organizama koji su živjeli na dnu, uz preživljavanje samo najotpornijih vrsta.

Istraživanje vode znanstvenici iz osam zemalja, okupljeni u projektu 'Arctic Coring Expedition', Europskog konzorcija za istraživanja oceana.

XS
SM
MD
LG