Linkovi

Macbeth umjesto Dallas Cheerleadersa (13/9/04) - 2004-09-12


Američka Nacionalna zaklada za umjetnost, koja se financira iz saveznog proračuna, u 13 vojnih baza na teritoriju Sjedinjenih Država organizira izvođenje Shakespeareovog Macbetha.

Ovaj vikend, Macbetha su gledali vojnici u bazi ratnog zrakoplovstva Maxwell u Alabami.

Tjednik Economist piše da je američko Ministarstvo obrane za ovu turneju izdvojilo milijun dolara. Uz predstavu organizirane su i radionice na kojima vojnici imaju prilike raspraviti ovu sukobom inspiriranu dramu. Uprava kazališne družine Alabama Shakespeare Festival nada se da će Macbeth vojnike potaći na razmišljanje, a ako ništa drugo - kaže režiser - "predstava će biti doživljaj poput filma Mela Gibsona Braveheart".

Dana Gioia, direktor Nacionalne zaklade za umjetnost, kaže da ga u izboru Macbetha nisu vodili neki "skriveni motivi", već je ova drama izabrana zbog toga što se može razmjerno lako postaviti, te zbog toga što ju može odglumiti i manji glumački ansambl. "Uz to, Macbeth je drama o vojnicima" - tvrdi ovaj pjesnik i biznismen, kojeg je za direktora Nacionalne zaklade za umjetnost imenovao predsjednik Bush.

Dana Gioia istakao se zamišlju da klasično kazalište, kao i neke simfonijske orkestre, na državni račun, uputi u ruralna i zabita područja Amerike - preko ljeta, izvan kazališne odnosno koncertne sezone.

U proteklih dvadesetak godina Nacionalna zaklada za umjetnost često je bila na udaru kritike republikanaca zbog navodne avangardnosti ili pak uvredljivosti nekih njezinih projekata za ljude tradicionalnijeg morala.

David Chu, dužnosnik Pentagona zadužen za društvene programe u vojsci, kaže da ga je "iznenadilo što ih se Nacionalna zaklada za umjetnost uopće sjetila." On inače s ljutnjom otklanja mogućnost da je Macbeth možda pretežak za vojnike, ustvrdivši da su "danas vojnici i bolje obrazovani, a i godinama stariji, nego što su bili u prošlosti".

Pentagon inače već nekoliko godina organizira radionice kreativnog pisanja za vojnike koji su se vratili iz Iraka i Afganistana, na kojima su gostovali poznati pisci poput Toma Clancyja i Tobiasa Wolffa.

XS
SM
MD
LG