Linkovi

Cellular (12/9/04) - 2004-09-11


U novom trileru u američkim kinima, Kim Basinger je žrtva otmice, a njezin spasitelj - novo lice velikih ekrana - Chris Evans povezan je s njom samo putem - mobitela! Više o filmu "Cellular" - u prilogu Alana Silvermana.

Bezbrižni mladić Ryan radije bi proveo dan na plaži, pokušavajući se pomiriti sa svojom djevojkom, nego onako kako mu je suđeno u filmu "Cellular" - jureći po Los Angelesu u pokušaju da spasi život potpuno nepoznatoj osobi, po imenu Jessica. Sve počinje upadom naoružanih napadača u udobnu obiteljsku kuću spomenute Jessice. Pod prijetnjom pištolja, odvuku je u zabito sklonište, a, da bi ju spriječili u pozivanju u pomoć, razbiju telefon na zidu. No, otmičari ne znaju da se u Jessici skrivaju neobična znanja: ona je profesorica prirodnih znanosti u jednoj gimnaziji. Kao takva, ona uspijeva ponovno spojiti žice i uspostaviti potpuno slučajnu telefonsku vezu - s Ryanovim mobitelom.

Jessica uspijeva nagovoriti Ryana da joj pomogne. I tako počinje potraga za njom koja se može odvijati samo dok traje telefonska veza. Dobitnica Oskara Kim Basinger tumači ulogu Jessice, za koju je većinu vremena provela zatvorena sama u sobi: "Jako mi se svidjelo raditi taj film, jer sam se osjećala kao da radimo kazališnu predstavu. Ponekad samo bi me uhvatio strah, jer ja volim interakciju, a ovo je na mahove izgledalo kao monodrama. Glumački, to je bio izazov - samo ja i publika koju sam željela uvući zajedno sa mnom u tu zatvorenu sobu. Tu je i element nepoznanice - niti ja niti publika ne znamo zašto sam ja zatvorena u toj sobi."

Chris Evans tumači lik Ryana i, kako kaže, uživa u činjenici da, za razliku od mnogih junaka akcijskih filmova, njegov je lik jedan najobičniji, svakidašnji mladić: "On nije superjunak. On čak nije niti obični junak. On je prosječni mladić, koji se, najvjerojatnije, uobičajeno ne bi uopće toliko trudio pomoći. Činilo mi se da je publici mnogo lakše identificirati se s likom koji paničari, gubi živce i pojma nema što da radi, a, na koncu, ipak uspijeva pomoći. Svi smo više takvi nego hladnokrvni i odlučni heroji."

Redatelj David Ellis drži tempo filma "Cellular" prilično paklenim, nadajući se da će to publiku spriječiti da zamijeti moguće 'rupe' u zapletu i počne postavljati logična pitanja: "Kada logično pogledam film - znajući da je publika dovoljno pametna da zamijeti neke pojedinosti - onda pokušavam svesti na najmanju moguću mjeru vrijeme za postavljanje pitanja tokom filma. REcimo, 'pa što nije samo stavio Jessicin poziv na Call Waiting i nazvao FBI da oni otkriju točno mjesto odakle dolazi poziv?'. Tempo radnje pomaže da se o tome ne stiže misliti."

U filmu "Cellular" pojavljuje se i William H. Macy kao policajac koji pokušava shvatiti što se zbiva, dok engleski glumac Jason Statham tumači lik vođe bande otmičara. Priča filma temelji se pripovjetki scenarista Larryja Morgana - ona je bila popratna priča njegov scenarija za film o telefonskom taocu - "Telefonska govornica".

XS
SM
MD
LG