Linkovi

Bush: Amerika je odgovorila na izazov terorista (12/9/04) - 2004-09-11


Predsjednik George Bush obilježio je treću godišnjicu terorističkih napada u Bijeloj kući, minutom šutnje i molitvom. U prigodnom govoru, predsjednik je rekao da Amerika nastavlja svoj rat protiv globalnog terorizma.

Predsjednik i njegova supruga bili su jutros na misi u Episkopalnoj crkvi u blizini Bijele kuće. Svećenik je u svom govoru rekao da “mržnja nije odgovor” te da “Amerikanci trebaju moliti za duše onih koji su im 11. rujna nanijeli bol.” U 8 sati i 46 minuta – kada se prije tri godine prvi zrakoplov obrušio na zgradu Svjetskog trgovinskog centra – na južnom travnjaku Bijele kuće održana je minuta šutnje. Nakon toga, predsjednik Bush je održao prigodni govor.

"Ovi teroristički napadi bili su prekretnica za našu zemlju. Naš je neprijatelj odlučan, njegov je cilj poubijati što više ljudi i prisiliti Ameriku da se povuče iz svijeta. Amerika je prihvatila izazov – mi ćemo naše neprijatelje poraziti."

Predsjednik je rekao da je zemlja sigurnija nego što je bila prije tri godine, iako nije u potpunosti sigurna. Potrebne su reforme sigurnosnog i obavještajnog aparata.

"Odlučni smo u namjeri da budemo u ofenzivi, hvatat ćemo teroriste tamo gdje se nalaze, kako ne bi pustili korijene. Naša kampanja seže od planina Afganistana do srca Srednjeg istoka, od Filipina pa do naše zemlje, gdje se također nalaze tajne ćelije terorista. Predsjednik je naglasio važnost razvoja demokracije na Srednjem istoku, gdje će – kako je rekao – sloboda zajamčiti trajan mir i trajnu sigurnost."

U odgovoru na govor predsjednika Busha, demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry, izjavio je da je 11. rujna 2001. godine bio najgori dan u američkoj povijesti koji je, međutim, pokazao Amerikance u najboljem svijetlu.

Amerikanci će jednog dana moći reći svojoj djeci kako se tog dana zemlja ujedinila u tragediji i izabrala samopouzdanje, umjesto straha. "Mi smo jedna Amerika, u našoj nesalomljivoj odlučnosti da obranimo svoju zemlju, da pronađemo i uhvatimo teroriste prije nego li oni udare na nas" - rekao je senator John Kerry.

XS
SM
MD
LG