Linkovi

Smrdljivi robot s pogonom 'na muhe' (11/9/04) - 2004-09-11


Britanski znanstvenici u postupku su razvoja robota koji će stvarati svoju vlastitu energiju jedenjem muha.

Zamisao je da se energija stvara hvatanjem muha i njihovom probavom u posebnim gorivim ćelijama koje će razložiti šećer u skeletu insekata, te osloboditi elektrone, koji će, potom, stvoriti električnu struju.

Nazvan EcoBot II, robot je dio istraživanja na polju samohodnih robota, koje će biti moguće pustiti u rad, bez da ih se posebno opskrbljuje energijom. Te bi se robote poslalo u opasna ili nepristupačna područja kako bi provodili osmatranja - bilo industrijsku ili vojnu špijunažu -, ili mjerili parametre okoliša: recimo, temperaturu ili koncentraciju smrtonosnog plina, piše časopis "New Scientist".

Znanstvenici koji razvijaju robota 'na muhe', za sada ručno u njega ubacuju muhe, jer su još uvijek u fazi dizajniranja neke vrste pumpe koja će usisati insekte u robota. No, kako kaže voditelj istraživanja Chris Melhuish, 'prednost muha je da ih se može navesti da same dođu do robota.

Upravo iz ovog potonjeg slijedi i najnezgodnija strana EcoBota II: morat će koristiti izmet ili nešto drugo što će za muhe biti neodoljivi mamac, pa je nesumnjivo da će sam biti jedna vrlo smrdljiva naprava.

XS
SM
MD
LG