Linkovi

Bush i Kerry okreću se od Iraka prema domaćim temama (10/9/04) - 2004-09-10


U američkoj predsjedničkoj kampanji kao da su se predsjednik Bush i demokratski kandidat John Kerry okrenuli od rata u Iraku prema domaćim pitanjima, kao što su gospodarstvo i zdravstvena zaštita. Tijekom svog govora u saveznoj državi Pennsylvaniji jučer predsjednik nije spomenuo posljednji razvoj događaja u kontroverzi o njegovom služenju u pričuvnom sastavu oružanih snaga tijekom Vijetnamskog rata.

Novoobjavljena izvješća ukazuju na to da su mu obiteljske veze pomogle da uđe u sastav Garde, te da nije uspio ostvariti zadovoljavajuće rezultate, niti je dobio zdravstvenu dozvolu za letenje. Bijela kuća je ova izvješća odbacila kao stranačko prepucavanje. Istovremeno je senator Kerry u Iowi naznačio svoj plan za osiguravanje bolje zdravstvene zaštite. Naglasio je da je predsjednikova politika dovela do vrtoglavog porasta cijena zdravstvenog osiguranja, te da rat u Iraku guta novac koji bi se mogao iskoristiti za domaće programe.

***

Najnovije ispitivanje javnog mnijenja koje su proveli list Washington Post i televizijska mreža ABC pokazuje da predsjednik Bush ima značajnu prednost pred demokratskim kandidatom Johnom Kerryjem, te da je povećava skoro glede svakog važnog pitanja. Prema tim podacima 52 posto ispitanika podržava predsejdnika Busha dok 43 posto njih svoje povjerenje daje senatoru Kerryju. Prema istim podacima, predsjednik Bush bi pobijedio s 55 posto prema 44 u 19 tzv. "ključnih saveznih država", odnosno saveznim državama za koje se još uvijek ne zna kako će glasovati, a politički analitičari vjeruju da će odlučiti ishod izbora.

Washingotn Post piše da je predsjednik povećao prednost nakon Nacionalne konvencije Republikanske stranke, dok su gospodinu Kerryju naštetila, između ostalih, pitanja o njegovoj vojnoj službi tijekom Vijetnamskog rata.

XS
SM
MD
LG