Linkovi

Terorizam Hamasa u Izraelu (10/9/04) - 2004-09-09


U Izraelu, dva bombaša-samoubojice ubila su nedavno najmanje šesnaest ljudi, uključujući i jedno četverogodišnje dijete. Uz njih, u napadima na dva autobusa u gradu Beersheva 31. kolovoza ranjeno je preko stotinu ljudi. Odgovornost za ove napade preuzela je palestinska teroristička organizacija Hamas. U Gazi, pristaše Hamasa održali su skup na kojem su slavili ubilačke napade u Beershevi.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je: "Nema opravdanja za nasilje i terorističke napade koje trpe Izraelci."

"Palestinski čelnici moraju odmah poduzeti vjerodostojne korake da bi zaustavili nasilje i teror. Prošlo je vrijeme za izgovore. Moramo vidjeti da se poduzimaju koraci koji će predstavljati jasnu poruku da se terorizam neće tolerirati. Ovakvi napadi ne samo da odnose živote nedužnih civila, već i potkopavaju težnje i nade palestinskog naroda."

Od početka godine, u devet samoubilačkih bombaških napada u Izraelu ubijeno je oko pedeset ljudi. No napadi u Beershevi bili su prvi samoubilački napadi od 14. ožujka, kada su dva osamnaestogodišnja Palestinca ubila deset ljudi u izraelskoj luci Ashdod. Odgovornost za ove napade preuzele su Brigade mučenika al-Aqse i Hamas. Osnovan 1987, Hamas je jedna od najokrutnijih terorističkih organizacija na svijetu. Cilj mu je uništiti izraelsku državu i zamijeniti je fundamentalističkom muslimanskom državom. Hamas podržavaju Iran i Sirija. Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da bi te terorističke organizacije trebalo eliminirati.

"Hamas smatramo terorističkom organizacijom. Također smatramo da terorističke organizacije treba eliminirati."

Unatoč mnogim preprekama, Sjedinjene Države će nastaviti raditi na pronalaženju mirnog rješenja za sukob između Izraela i Palestinaca. Sjedinjene Države ostaju predane viziji dvije države, Izraela i Palestince, koje će živjeti jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Prema riječima predsjednika Georgea Busha, "Rješenje koje će polaziti od dvije države bit će dobro kako za Izrael, tako i za palestinski narod."

XS
SM
MD
LG