Linkovi

Počinje 29. Međunarodni filmski festival u Torontu (9/9/04) - 2004-09-09


Los Angeles se seli na gotovo dva tjedna u Toronto, na 29. Međunarodni filmski festival, koji ozbiljno prijeti Cannesu kao najvažnijem događaju svjetske filmografije od Hollywooda do Bollywooda. Ovogodišnja ponuda Toronta obuhvaća stotinu svjetskih premijera od ukupno 328 filmova iz 61 zemlje.

Na čelu invazije holivudskih zvijezda u Toronto su Kevin Spacey, Al Pacino, Sean Penn, Charlize Theron, Naomi Watts, Scarlett Johansson, Johnny Depp, Sandra Bullock, Kenneth Branagh, Helen Hunt, Penelope Cruz, Jamie Foxx, Kevin Bacon, Dustin Hoffman, Danny Glover i drugi, od kojih većina glumi u filmovima koji se nadaju nominaciji za oskara.

Festivalska zbivanja počinju večeras, filmom "Being Julia", u kojemu Annette Bening glumi sredovječnu britansku kazališnu glumicu, iz tridesetih godina prošlog stoljeća, koja ima aferu s mlađim muškarcem. Devet dana kasnije, kraj festivala će označiti film Martina Shorta "Jiminy Glick in Lalawood", cinična satira o kulturi zvijezda.

U međuvremenu, ljubitelji filma moći će vidjeti poljubac Charlize Theron i Penelope Cruz u romantičnoj drami "Head in the Clouds"; Kevina Spaceya kako glumi i pjeva u filmu koji je režirao i za koji je napisao scenarij - "Beyond the Sea"; Dustina Hoffmana i Lily Tomlin u komediji "I Heart Huckabees"; Liama Neesona i Lauru Linney u "Kinseyu", filmu o Alfredu Kinseyu, američkom pioniru istraživanja o seksualnosti žena i muškaraca.

Štovatelji povijesnih filmova doći će na svoje s Al Pacinom u novoj verziji "Mletačkog trgovca"; zatim "Modiglianijem", s Andijem Garcijom u naslovnoj ulozi; te Johnnyjem Deppom i Johnom Malkovichem u drami "The Libertine", koja se zbiva na dvoru Charlesa Drugog. Film "Arsen Lupin", donosi Romaina Durisa kao provalnika-gentlemana i Kristin Scott Thomas u avanturističkom filmu temeljenom na romanu "Grofica od Cagliostra".

Sigourney Weaver, Jeff Daniels i Emile Hirsch tumače glavne uloge u filmu "Imaginary Heroes", o obitelji koja se pokušava pomiriti sa samoubojstvom svog 'savršenog' sina. Sandra Bullock i Matt Dillon glume u filmu "Crash", priči o osmero likova povezanih automobilskom nesrećom i, potom, istragom ubojstva.

O ubojstvu, ali drugačije prirode, govori se u filmu "The Assassination of Richard Nixon". Sean Penn i Naomi Watts glume u tom filmu koji se temelji na istinitom događaju o propalom trgovcu koji je pokušao ubiti predsjednika Nixona 1974. godine.

Još jedan film o ubojstvu - ali potpuno drugačije vrste - uzbudio je duhove i prije početka festivala. Pod naslovom "Casuistry: The Art of Killing a Cat" krije se film koji razmatra motivaciju troje ljudi koji su snimili same sebe kako ubijaju mačku. Film je izazvao zgražanje organizacija za zaštitu životinja, međutim, uprava festivala brani taj dokumentarac kao 'žurnalistički esej' koji 'pokušava iznaći šire društveno razumijevanje' za zločin.

XS
SM
MD
LG