Linkovi

Neuspjeh misije 'Genesis' zbog otkazivanja padobrana (9/9/04) - 2004-09-09


Kapsula NASA-ine letjelice "Genesis" razbila se pri padu u pustinji savezne države Utah zbog otkazivanja padobrana, objavili su dužnosnici Američke agencije za istraživanje svemira.

Holivudski piloti-kaskaderi bili su spremni s dva helikoptera da u vrlo teškom manevru uhvate kapsulu pri njezinom spuštanju kako ne bi udarila u tlo, ali do operacija 'hvatanja' kapsule nije niti došlo. Netom nakon što je kapsula ušla u Zemljinu atmosferu, u točno predviđenoj putanji za spuštanje, utvrđeno je da se padobran nije otvorio. Kapsula je udarila u tlo brzinom od 311 kilometara na sat.

Dužnosnici NASA-e ustraju da možda i nije sve propalo od misije koja je započela prije tri godine i koštala 260 milijuna dolara. "Genesis" je tijekom 27 mjeseci, boraveći u praznom svemiru, udaljena milijun kilometara od Zemlje, prikupljala čestice koje je izbacivalo Sunce, takozvani 'sunčev vjetar'. Premda su uzorci Sunčevih čestica vjerojatno kontaminirani zbog pada, ostaje još uvijek mogućnost da bi nešto moglo biti iskoristivo u znanstvenim istraživanjima.

XS
SM
MD
LG