Linkovi

Još blaga iz američkih filmskih arhiva na DVD-ju (8/9/04) - 2004-09-08


Godine 2000, američka Nacionalna zaklada za očuvanje filmova objavila je zbirku filmova nazvanu "Blaga iz američkih filmskih arhiva", koja je, na tri DVD-a, sadržala filmske raritete u rasponu od posjeda Kongresne knjižnice, pa do malih regionalnih udruga za očuvanje povijesne baštine.

Ovih je dana objavljen drugi dio, "Još blaga iz američkih filmskih arhiva", koji je još impresivniji od svog - već jako hvaljenog - predšasnika. Zbirka sadrži pedeset filmova iz razdoblja od 1894. do 1931. godine, i pokriva evoluciju američkog filma od noviteta, koji se gledao poput 'peep showa', do najsofisticiranijeg umjetničkog izražajnog oblika.

Među filmovima je i jedno od najvećih ostvarenja nijemog filma, "Lepeza Lady Windermere", Ernsta Lubitscha, iz 1925, čija je sjajna restauracija provedena u Muzeju moderne umjetnosti.

Zbirka, međutim, ima za cilj širi pogled od narativnog filmskog stvaralaštva, tako da su tu i filmski žurnali s vijestima, industrijski filmovi, rani eksperimenti s filmom u boji i zvukom, te avangardni kratki filmovi, poput portreta Manhattana, "Skyscraper Symphony", Roberta Floreya.

Zbirka je popraćena komentarima 17 filmskih eksperata i stručnjaka za restauriranje i očuvanje filmova, te knjižicom od 200 stranica s bilješkama o sadržaju DVD-jeva iz pera Scotta Simmona sa Sveučilišta Californije, u Davisu.

XS
SM
MD
LG