Linkovi

Kerry: 'Tisuću poginulih američkih vojnika - tragična prekretnica rata' (8/9/04) - 2004-09-07


Najnovija ispitivanja naklonosti Amerikanaca prema predsjedničkim kandidatima pokazuju da, osam tjedana prije izbora, demokratski kandidat John Kerry zaostaje za predsjednikom Bushom za 7 do 11 posto. Senator Kerry pokušava ukloniti tu razliku zaoštravanjem retorike o ključnim pitanjima. Podatak o tisuću poginulih američkih vojnika u Iraku, gospodin Kerry je nazvao 'tragičnom prekretnicom' rata.

Govori senatora Kerryja postaju oštriji u napadu na predsjednika Busha zbog njegovog načina vođenja rata u Iraku, kao i čitavog niza pitanja s domaće političke scene, uključujući gospodarstvo, zdravstvenu skrb, te zaštitu okoliša.Sve se na koncu svodi na jedno slovo - W iz George W. Bush. To je W kao 'wrong', kao 'krivo': krive smjernice, krive odluke, krivi prioriteti, krive procjene za našu zemlju.

Istodobno, on se obraća i obiteljima onih koji su izgubili živote u Iraku, rekavši da i mislima i molitvama dijeli njihovu bol. "Shvaćamo kakav je to gubitak. Shvaćamo kakva je to žrtva i odlučni smo, kao nacija, da to nikada ne zaboravimo, uvijek ustanemo i borimo se za ono za što su se i oni borili. Njihova žrtva neće biti uzaludna. Odlučni smo donijeti prave odluke i u Iraku, i ovdje kod kuće, i na taj ćemo način poštivati njihovu žrtvu".

Irak Sjedinjene Države ne košta samo u životima, nego i u novcu, izjavio je senator John Kerry. Novcu, koji se - kako kaže - mogao znatno bolje iskoristiti za potrebe kod kuće. "To je sada već gotovo 200 milijardi dolara. To je 200 milijardi dolara koje nismo investirali u zdravstvenu skrb u Americi, u škole u Americi, u lijekove za starije građane Amerike.

Demokratima je jako stalo do poraza predsjednika Busha u studenom, te su neke obeshrabrile nedavne ankete koje pokazuju porast popularnosti predsjednika nakon konvencije Republikanske stranke.

Jerry Weller, koji je prisustvovao predizbornom skupu gospodina Kerryja u Pittsburghu, u Pennsylvaniji, kaže da je želja za promjenom na vrhu zemlje toliko jaka da će demokrati pohrliti na birališta kako bi glasovali za senatora Kerryja."Jako sam razočaran s posljednje četiri godine. Nezadovoljan sam i smatram da nam treba ogromna promjena. John Kerry je pravi čovjek za to".

Da bi pobijedio, senatoru Kerryju zaista i treba jaki odziv birača koji tradicionalno podržavaju demokratske kandidate, posebice američkih crnaca, te pripadnika sindikata. Većina njegovih najvjerojatnijih birača, na predizbornim skupovima ukazuje da im je pitanje radnih mjesta i zdravstvene skrbi na vrhu prioriteta. Upravo zato se gospodin Kerry u svojim govorima i usredotočuje na domaća pitanja. No, to bi, upozoravaju neki stručnjaci, mogla biti riskantna strategija.

Najnovije ispitivanje javnog mnijenja koje su proveli list USA Today, CNN i Gallup pokazuje da je terorizam postao na ovim izborima jednako važan kao i ekonomija. A glasači, pokazalo je to ispitivanje, preferiraju način na koji se predsjednik Bush nosi s terorizmom, dajući mu po tom pitanju čak 27 posto prednosti pred Johnom Kerryjem.

XS
SM
MD
LG