Linkovi

Za ilegalne useljenike 'vozački certifikat' zamjenjuje vozačku dozvolu (8/9/04) - 2004-09-07


Često se ističe da su Sjedinjene Države zemlja useljenika. Tom se konstatacijom možda može i objasniti zašto u Sjedinjenim Državama ilegalni useljenici imaju tretman kao malo gdje drugdje. Npr. u Tennesseeu je moguće dobiti “tzv. vozački certifikat” - osobni dokument sa slikom koji ileglanim useljenicima dopušta da voze. Međutim, kako nam iz Nashvillea javlja Jacqueline Fellows, uloga tih novih certifikata zbunjuje mnoge.

Deset je sati ujutro, i u proteklih sat i pol ispred ureda za izdavanje vozačkih dozvola u sjevernom Nashvilleu stvorio se dugačak red ljudi. Vozačka dozvola koju dobivaju useljenici bez dokumenta izgleda isto kao i obična, osim što je na vhu ima crveni natpis koji kaže: “Samo za vožnju, nevažeće kao identifikacijski dokument”. Useljenici će uz taj certifikat sa sobom morati nositi i još neki identifikacijski dokument, na primjer putovnicu.

Čemu onda uopće služi takva vozačka dozvola, pitaju se neki?

Sam Ihmeadan i Muhamaid Alameemi stoje ispred nešvilskog Islamskog centra nakon poslijepodnevne molitve. Obojica su iz Kuvajta, i kad im isteknu sadašnje vozačke dozvole, morat će zamijeniti s vozačkim certifikatima. Njima se to ne sviđa jer, kako kažu, vozačka dozvola u američkom društvu ima mnogostruku namjenu: "Vozačka dozvola koju smo imali važan je idetifikacijski dokument, bez nje nikad ne izlazimo van. Vozačku dozvolu traže gdje god ideš, na primjer prilikom izdavanja čekova."

Obojica su zabrinuti i oko stalnog nošenja putovnice sa sobom, koja im ne stane u novčanik, te strahuju da bi im ona mogla biti ukradena. Nejasno je i kako će policija tretirati te nove vozačke certifikate. Nešvilska policija kaže da će ih priznavati, dok državna prometna policija možda neće.

Neki aktivisti boje se da će neki vozači useljenici biti uhapšeni samo zbog toga što sa sobom nemaju još neki identifikacijski dokument. Naime, u Sjedinjenim Državama ne postoje osobne identifikacijske isprave u klasičnom smislu, poput recimo osobne karte, već njih u pravilu zamjenjuje vozačka dozvola.

Koalicija za zaštitu prava izbjeglica i useljenika otvorila je posebni telefonski broj na koji se mogu javljati useljenici kojima je odbijeno izdavanje vozačkih dokumentata, te za one koji misle da su, zahvaljujući novim vozačkim certifikatima, njihova građanska prava povrijeđena.

Jedan advokat iz Nashvillea pokrenuo je i sudski postupak protiv države pod optužbom da su takve mjere izdvajanja useljenika diskriminatorne. No guverner države Tennessee kaže da je cijeli slučaj samo “bura u čaši vode”, te da je očuvanje sigurnosti zemlje od puno veće važnosti.

XS
SM
MD
LG