Linkovi

Cheney kritičan prema Clintonovoj i Reaganovoj administraciji (7/9/04) - 2004-09-07


"New York Times" javlja da je američki dopredsjednik Dick Cheney veličajući postignuća predsjednika Busha po pitanju nacionalne sigurnosti, kritizirao bivše predsjednike Clintona i Reagana. U obraćanju pristašama na skupu u Minnesoti, Cheney je optužio administracije Billa Clintona i Ronalda Reagana da su – citiramo – naučile teroriste da nas mogu udariti relativno nekažnjeno i ako nas udare dovoljno jako oni mogu dovesti do promjene naše politike.

Kako piše "New York Times", dopredsjednik Cheney je u tom kontekstu spomenuo napade na američke marince u Bejrutu 1983. godine, pogibiju američkih vojnika u Somaliji 1993., zatim bombaški napad na jedan stambeni kompleks u Saudijskoj Arabiji 1996. godine, napade na američka veleposlanstva u istočnoj Africi 1998, te napad na američki razarač Cole u Jemenu 2000-te godine. Kako je istaknuo Dick Cheney, sada teroristi znaju da više ne mogu proći nekažnjeno ako napadnu Sjedinjene Države.

"Los Angeles Times" izvještava da su tijekom talačke krize u Sjevernoj Osetiji ruski vojnici priveli oko 40 članova obitelji viših vođa čečenskih pobunjenika. Oni su prebačeni u zapovjedni centar ruske vojske u gradu Khankala gdje su muškarci klečali na koljenima, vezanih ruku i s vrećama na glavi. Svatko tko bi se maknuo iz te pozicije bio je udaran. Povjerovali smo da nas žele zamjeniti za taoce u Beslanu, kaže jedan od zarobljenih Čečena.

"Los Angeles Times" prenosi izjavu ruske vlade koja tvrdi da su obitelji čečenskih vođa pritvorene radi njihove vlastite zaštite. Ruska vojska navodi da je raspolagala obavještajnim podacima da pobunjenici žele ubiti neke članove čečenskih obitelji, a potom krivnju prebaciti na ruske snage.

XS
SM
MD
LG