Linkovi

Bush i Kerry izmjenjuju optužbe o Iraku (7/9/04) - 2004-09-07


Predsjednik Bush i demokratski predsjednički kandidat John Kerry u najnovijim su predizbornim nastupima izmjenjivali su optužbe o Iraku. Oba kandidata održala su skupove u saveznim državama, u kojima je predizborna utrka vrlo tijesna.

Iako se Dan rada, koji su Amerikanci obilježili jučer, tradicionalno smatra početkom predizborne kampanje, ove godine kandidati se već ponašaju kao da će se izbori održati sutra. Senator Kerry je, u znaku praznika, odlučio svoje predizborne skupove posvetiti problemu nezaposlenosti. No, na predizbornom skupu u blizini Pittsburgha u Pennslyvaniji, okupljene je više zanimao – Irak. Kandidat je na njihova pitanja odgovorio neuvijeno, nazivajući predsjednikove tvrdnje o snagama koalicije koje se bore rame uz rame s američkim vojnicima – lažima.

"90 posto žrtava u borbama su upravo američki vojnici, baš kao što 90 posto troškova ovog rata snose američki porezni obveznici. To je krivi rat, koji vodimo na krivom mjestu i u krivo vrijeme," kazao je.

Senator Kerry je izjavio da bi, ako bude izabran za predsjednika, povukao američke snage iz Iraka u roku od četiri godine. Kako je dodao, kada je u Senatu glasao za rezoluciju, kojom je predsjedniku ovlaštena uporaba sile protiv Iraka, upozorio je Bijelu kuću da ne treba žuriti u rat, već da treba izgraditi legitimnu koaliciju i planirati što će raditi u poratnom razdoblju. Senator Kerry je također rekao da je predsjednik doživio neuspjeh i da slovo "W" u njegovom imenu stoji za "wrong" – u krivu, jer je, kako je kazao, predsjednik u svemu u krivu – od rata u Iraku do američkog gospodarstva.

"U zadnje četiri godine zaduženost Amerike povećala se više nego u razdoblju od našeg prvog predsjednika Georgea Washingtona do Ronalda Reagana. Eto što se događa u našoj zemlji," rekao je.

Govor senatora Kerrya u Pittsburgu bio je još jedan znak da demokratski kandidat zaoštrava svoju retoriku, nakon što su najnovije ankete pokazale da je predsjednik Bush u sve većem vodstvu. Sa svoje strane, predsjednik Bush je, na predizbornom skupu u Poplar Bluffu u Missouriju optužio Johna Kerrya da je ponovno promijenio svoj stav prema ratu u Iraku.

"Bez obzira na to koliko puta senator Kerry promijeni mišljenje, za Ameriku je bilo dobro, i sada je dobro da Saddam Hussein više nije na vlasti," izjavio je.

Poput senatora Kerrya, i predsjednik Bush je najveći dio svojeg govora posvetio gospodarskoj situaciji. Govorio je o porezima i otvaranju novih radnih mjesta, rekavši da njegova politika polučuje pozitivne rezultate na domaćem i međunarodnom planu.

"Vjerujem da ova zemlja želi postojano, konzistentno i principijelno čelništvo i stoga ćemo, uz vašu pomoć, na izborima u studenom osvojiti veliku pobjedu na nacionalnoj razini," kazao je.

Predsjednik će danas putovati karavanom autobusa kroz Missouri, dok će senator Kerry održavati predizborne skupove u Sjevernoj Karolini i Ohiou.

XS
SM
MD
LG