Linkovi

Film tjedna: 'Wicker Park' (6/9/04) - 2004-09-05


Josh Hartnett na čelu je mlade i vrlo zgodne postave ljubavnog filma "Wicker Park".

Misao vodilja zapleta filma "Wicker Park" je stara poslovica da je ljubav slijepa i zasljepljujuća. Takva zasljepljujuća ljubav događa se mladom fotografu Mattieju - koga tumači Josh Hartnett - kada ugleda plesačicu Lisu, u obličju njemačke glumice Diane Kruger.

Nedostatak riječi kojima bi opisao obožavanu osobu ne bi trebao biti stran nikome tko je osjetio žar zaljubljenosti, posebno one koja graniči s opsjednutošću, smatra Josh Hartnett: "Moj lik voli tu djevojku; želim joj pokazati koliko ju volim, ali, istodobno, tu je i onaj vrlo skliski put koji vodi ka potpunoj opsjednutosti."

Mattie na koncu uspije pridobiti Lisino srce, a njihova veza, kako kaže Diane Kruger, djeluje vrlo vjerodostojno. No, ljubavna priča nikad se ne odvija tako glatko i bez obrata. U ovom slučaju, obrat je utjelotvoren u mladoj glumici Alex, koja je, pak, opsjednuta Mattiejem i radi sve kako bi razdvojila sretno zaljubljeni par. Australska glumica Rose Byrne glumi Alex. "Mislim da svatko ima neke svoje opsesije u životu … pitanje je samo koliko uspijemo kontrolirati te opsesije i koliko smo sami racionalni. Moj lik u filmu nema ni jedno ni drugo.

Stilom koji, kako izgleda, postaje sve popularniji u Hollywoodu, radnja filma "Wicker Park" nije linearan; umjesto da zaplet iznosi kronološkim redom, škotski redatelj Paul McGuigan otkriva važne detalje ponavljanjem ključnih scena iz ljubavne priče u vidu sjećanja. Kaže da je ustvari želio napraviti ljubavni krimić - do kraja se ne zna kako se radnja završava. No, oni koji su vidjeli francuski film "Apartman", iz 1996, znaju kako se stvari zbivaju jer je "Wicker Park" obrada tog filma.

Diane Kruger priznaje da joj je original pomogao u ovladavanju mnogih obrata u radnji filma: "Živim u Francuskoj i vidjela sam original kad se počeo prikazivati u kinima, tako da sam znala o čemu se radi. Činjenica je da je to tip filma koji od publike zahtijeva konstantnu pažnju inače izgube konce realne radnje i epizoda sjećanja."

U filmu se u ulozi Mattiejevog najboljeg prijatelja i nevoljnog sudionika u romantičnom zapletaju pojavljuje Matthew Lillard. U ulozi Chicaga - po čijoj se jednoj četvrti i zove film "Wicker Park" - pojavljuje se Montreal, jer je snimanje u Kanadi bilo jeftinije nego u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG