Linkovi

Stanovnici Chicaga opraštaju se s plažom Oak Street - barem za ovu godinu (6/9/04) - 2004-09-05


Dan rada je i prilika da se po posljednji put ove godine ode na plažu. To čine, naravno, stanovnici Honolulua, Santa Monice i Miamija, ali i Chicaga, koji se – iako daleko od mora – može pohvaliti s oko 40 kilometara dugim plažama uz jezero Michigan.

Nisu Havaji, ali je plaža ipak plaža – kažu stanovnici Chicaga, “grada širokih ramena”, kako ga zovu zbog njegove industrijske, odnosno radničke tradicije. Chicago, u samom središtu sjevera Sjedinjenih Država, poznat je kao važno prometno čovrište, poznat je i po svojim tvornicama, burzi poljoprivrednih proizvoda, nekoliko športskih timova - te hladnom vremenu.

Iako je ovaj kolovoz bio najhladniji u više od 70 godina, stanovnici Chicaga ipak su se rado rashlađivali na oko 40 kilometara dugim plažama uz jezero Michigan. Za plaže, koje obrubljuje duga biciklistička staza, najzaslužniji je Montgomery Ward, vlasnik robnih kuća, koji je prije stotinjak godina žestoko lobirao da obala jezera Michigan ostane netaknuta, rezervirana za kupače – bez naplaćivanja bilo kakvih ulaznica.

Danas su pješčane plaže ogledalo vrlo raznolikog modernog grada, koji više nije poznat jedino po dimnjacima i etničkim četvrtima punim useljenika iz Poljske. Na vjerojatno najpopularnijoj plaži, plaži Oak Street, danas, jedne uz druge, sjede tinejdžerke u bikiniju uz žene iz arapskih zemalja, obučene od glave do pete u svoja tradicionalna pokrivala. Yuppiji s laptopima gužvaju se tu uz židovske umirovljenike iz Rusije… Sve skupa, na Oak Streetu se danas može čuti više od dvadeset jezika.

Kupači su inače u ovo doba godine već rijetki, mnogo je više onih koji se bave nekim športom – džogiraju, bacaju frisbee, voze bicikl, ili se pak sunčaju. Uskoro će na Oak Streetu gostovati i američka reprezentacija u odbojci na plaži, koja je u Ateni osvojila zlatnu medalju. Građani Chicaga priznaju da se Oak Street po slavi vjerojatno ne može mjeriti s newyorškim Coney Islandom, ali – kako kažu - za metropolu američkog Srednjeg Zapada ova je plaža odlična.

XS
SM
MD
LG