Linkovi

Brzezinski: 'Ruska služba sigurnosti - i brutalna i nesposobna' (6/9/04) - 2004-09-05


Krvavo razrješenje drame s taocima u južnoj Rusiji, gdje je – kako se za sada izvješćuje – poginulo više od 330 ljudi, komentira Zbigniew Brzezinski, savjetnik za nacionalnu sigurnost u vladi američkog predsjednika Jimmyja Cartera.

U intervju za program Glasa Amerike na ruskom jeziku, Zbigniew Brzezinski je vrlo oštro kritizirao rusku službu sigurnosti, koja je – kako je rekao – i brutalna i nesposobna. “Vrlo je lako pozivati se na terorizam i ignorirati činjenicu da je Rusija svojim okrutnim mjerama represije postavila temelje ovakvoj krizi”.

Novinarka Ema Topol upitala je Zbigniewa Brzezinskog kako bi se Amerikanci ponašali da im se dogodila slična kriza, da otmičari uđu u školu, otmu djecu i postave neprihvatljive zahtjeve.

Zbigniew Brzezinski: Vjerojatno sa sličnim gnušanjem i šokom…Međutim, siguran sam da bi vlasti u Americi u ovoj situaciji postupale mnogo inteligentnije. Kao što sam rekao, ruske sigurnosne službe su i brutalne i nesposobne, nisu dorasle ovakvim situacijama. To je došlo do izražaja i u Moskvi, prije dvije godine, u jednoj sličnoj situaciji.

Zbigniew Brzezinski kaže da čak i kada dođe do šokantne krize poput ove u Beslanu, vlasti moraju postupati racionalno i uravoteženo. “Zamislite da vas ugrize komarac, a vi ga tresnete povelikim maljem – iako ste se mogli posložiti dlanom. Pri tome slomijete vlastitu nogu. Hoćete li za to kriviti komarca?” – ovim riječima bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost uspoređuje odnos snage između ogromne Rusije i male Čečenije, ali i nedavnu reakciju ruskih vlasti u Sjevernoj Osetiji, prilikom obračuna s otmičarima. Više od deset godina duga ruska represija u Čečeniji dovela je do toga da ustanici vuku dešperatne poteze, Moskva odgovara novim okrutnostima i time se zatvara put pregovorima i mirnom rješenju - objašnjava ovaj bivši visoki dužnosnik Bijele kuće.

Što bi trebalo učiniti da se mir na sjevernom Kavkazu ipak postigne?

Zbigniew Brzezinski: "Prvo treba shvatiti da Čečeni nisu Rusi. Kao takvi, oni zaslužuju više od činjenice da žive pod ruskom okupacijom. Mislim da je moguć kompromis, koji bi čak i priznao teritorijalnu cjelovitost ruske federacije. Ali, Čečeni moraju dobiti izvjesni stupanj samostalnosti."

"Međutim za kompromis je potrebna inteligencija, tolerancija, mudrost, a toga u sadašnjoj ruskoj vladi, koja je proistekla iz KGB-a, na žalost nema previše” – izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Zbigniew Brzezinski, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG