Linkovi

Poticanje slobode interneta (5/9/04) - 2004-09-05


Slobodna razmena ideja u svim medijima, uključujući internet, ključna je za izgradnju uspješnog modernog društva. Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi nedavno je održala konferenciju o medijima. Jedan od govornika bio je Matthew Berry, viši dužnosnik ministarstva pravosuđa. Gospodin Berry je rekao da je politika vlada koje pokušavaju ograničiti pristup internetu promašena te da prijeti spriječavanjem punog razvitka potencijala interneta.

"Neke vlade vide internet kao nešto čega se treba bojati. One žele kontrolirati internet. Te vlade žele onemogućiti pristup građana internetu ili ozbiljno filtrirati stranice koje građani mogu gledati. Vjerujemo da je to velika pogreška. Internet treba biti otvoren za sva stajališta, a vlade trebaju poticati građane da imaju pristup internetu i širokom spektru informacija."

Neke su vlade čak usvojile zakone prema kojima se izražavanje mišljenja koja potencijalno mogu dovesti do poticanja mržnje proglašavaju kaznenim djelom. Ovi zakoni su često neodređeni te mogu biti selektivno primjenjeni kao sredstvo utišavanja glasova opozicije. Kao što je rekao dužnosnik ministarstva pravosuđa Matthew Berry, budući da je iznimno teško definirati gdje počinje govor mržnje vlade ne bi trebale pokušavati ograničavati takav govor. Internet je učinio širenje informacija nevjerojatno učinkovitim. Komunikacija među ljudima postala je trenutna na zajedničku korist. Pristup internetu pravo je građana na slobodu mišljenja i izražavanja i trebalo bi ga poticati, a ne ugrožavati.

XS
SM
MD
LG