Linkovi

Rusija: Okončana talačka kriza, više od 200 poginulih (4/9/04) - 2004-09-04


Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u rusku republiku Sjevernu Osetiju gdje je trodnevna kriza s taocima okončana u krvoproliću i pogibiji više od 200 ljudi. Nakon dolaska u grad Beslan, ruski se čelnik odmah uputio u lokalnu bolnicu gdje se liječi oko 700 ranjenih. Danas su u Beslan stigla dva transportna zrakoplova s dodatnim zalihama materijala te liječničkim ekipama.

Većina žrtava bila je uhvaćena u pucnjavi između militanata i ruskih snaga sigurnosti. Nejasno je kako je okršaj izbio. Ruske vlasti su objavile da snage sigurnosti nisu namjeravale uporabiti silu, ali su to bile prisiljene učiniti nakon što su, kako se vjeruje, čečenski militanti aktivirali eksplozivne naprave. Dužnosnici kažu da je ubijeno 27 militanata te tvrde da su neki od njih bili arapski plaćenici.

Predsjednik Bush je izjavio da je talačka kriza u školi na jugu Rusije još jedan turoban podsjetnik na terorističke taktike. Prethodno je Bijela kuća osudila upad naoružanih napadača u školu u Sjevernoj Osetiji kao podao i barbarski čin terora kazavši da odgovornost za gubitak ljudskih života leži na otmičarima.

Europska unija je izrazila žaljenje zato što se kriza nije riješila mirnim putem, ali je priopćila da razumije tešku dilemu pred kojom se našla ruska vlada. Na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije u Nizozemskoj, njemački šef diplomacije Joshka Fisher je rekao da ne može zamisliti bilo kakvo opravdanje za uzimanje djece za taoce. U Vatikanu, glasnogovornik Svete Stolice je rekao da je papa s velikom tugom primio vijest o poginulima i ranjenima.

XS
SM
MD
LG