Linkovi

Žužul: Američko-hrvatski odnosi intezivniji nakon izbora u SAD-u (4/9/04)  - 2004-09-04


Američko-hrvatski odnosi su odlični. Bez obzira na ishod dolazećih američkih predsjedničkih izbora, Hrvatska ostaje spremna na proširenje i jačanje suradnje sa Sjedinjenim Državama – izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul nakon Nacionalne konvencije Republikanske stranke u New Yorku.

Ministar Žužul ocijenio je da se hrvatsko-američki odnosi, bez obzira na ishod izbora, neće bitnije mijenjati.

"Mislim da će se oni intenzivirati nakon izbora, jer Hrvatska više ne spada u neke krizne teme, pa nije posebno interesantna priča u predizborno vrijeme…Nama je interesantno razvijati te odnose. Naša je pozicija da su Sjedinjene Države odigrale vrlo važnu ulogu u regiji i da tu ulogu trebaju i hoće nastaviti igrati."

Hrvatski šef diplomacije ocijenio je da odbijanje Hrvatske da potpiše ugovor o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu NE utječe negativno na sadašnje stanje odnosa između dvije države.

"Hrvatski stav je prilično jasan i mi smo ga iskazali ovdje. Hrvatska naprosto nema druge mogućnosti nego se usklađivati s Europskom unijom. Mi smo kandidati za punopravno članstvo. Mi imamo razumijevanja i za američku i europsku poziciju, no objasnili smo svojim američkim partnerima i prijateljima da naprosto tu nemamo nikakve mogućnosti fleksibilnosti, jer u nekim slučajevima, stav EU obvezujući i za nas."

Govoreći o sudjelovanju u Iraku, ministar Žužul je kazao da Hrvatska to stavlja u kontekst globalne antiterorističke koalicije u kojoj je član….S obzirom da bi se u eventualnoj administraciji Johna Kerrya mogla naći brojna imena iz bivše Clintonove administracije koja su sudjelovala u rješavanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji, poput Richarda Holbrookea, ministra Žužula smo upitali da li bi Kerryeva izborna pobjeda zapravo bila bolja za Hrvatsku i širu regiju.

"Mislim da će se, bez obzira tko pobijedi, intenzivirati odnosi između Sjedinjenih Država i našeg ukupnog područja. Odnosi s Hrvatskom će se nastaviti razvijati. Neki od ovih koje ste spomenuli su dobro upoznati s regijom, no bez obzira na to koliko tko poznaje regiju, nitko ne može promijeniti činjenicu da su krizna žarišta negdje drugdje. Svaka administracija se ipak mora prvenstveno baviti krizom u Iraku, onda krizom na Bliskom istoku… a tek onda pitanjima što se događa u susjedstvu Hrvatske."

Ministra Žužula također smo upitali – bez obzira na ishod izbora, kakve bi eventualne promjene Zagreb želio vidjeti u odnosima sa Sjedinjenim Državama.

"Vrsta naših odnosa će se promijeniti. Hrvatska ide u integracijske procese. Bit ćemo uskoro članica Europske unije i NATO-a i mi hoćemo graditi partnerstvo sa Sjedinjenim Državama. Oni nama više ne trebaju da bi nam pomogli rješavati probleme. ..Sada je vrijeme u kojem mi želimo i možemo dokazati da možemo biti partneri sa Sjedinjenim Državama. Što mi konkretno iz tog partnerstva tražimo? Mi želimo ući u jednu zonu sigurnosti, a NATO jest ta zona sigurnosti… Mislim da dolazi vrijeme kada će naši odnosi sa Sjedinjenim Državama iz sigurnosne sve više prelaziti u gospodarsku sferu."

Hrvatski šef diplomacije iskoristio je svoj boravak u Sjedinjenim Državama i za niz susreta na marginama republikanske konvencije, od kojih je istaknuo susrete s dopredsjednikom Dickom Cheneyem, kongresmenom Georgeom Voinovichem, senatorom Joeom Bidenom, te bivšim američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Henryjem Kissingerom.

XS
SM
MD
LG