Linkovi

EU o pripremnim radnjama za pregovore s Hrvatskom (5/9/04) - 2004-09-04


Ministri vanjskih poslova EU našli su na svom neformalnom skupu vremena i za sve uže balkanske teme.

Nizozemsko Predsjedništvo EU učinit će sve pripremne radnje kako bi ranije dogodine počeli pregovori s Hrvatskom o ulasku u Uniju, uz nadu da će biti zaključeni što je moguće brže, izjavio je predsjedavajući ministar vanjskih poslova Bernard (ili, kako ga Nizozemci češće zovu) Ben Bot.

Izjava je data drugog dana neformalnog ministarskog skupa u dvorcu St. Gerlach u Volkenburgu, nedaleko Maastrichta, na jugu Nizozemske. Skupu "ministara u jeansu", kako ga se radi nefomalnog tona naziva, u jednom su dijelu participirali i ministri vanjskih poslova kandidatskih zemalja, po prvi put i hrvatski.

Najzanimljiviji ministarski stavovi vezani za prostor JI Europe stiogli su u vidu nove formule za Srbiju i Crnu Goru nazvane "pristupom na dva kolosijeka". EU je zabrinuta kroničnim izostankom bilo kakvog pomaka – a njega nema jer EU insisitra na kriterijima i ne želi ih ublažavati. Uniju brine što ne funkcionira državna zajednica (a koju žele sačuvati radi političkih, sigurnosnih i ekonomskih razloga) U političkom smislu Unijin je partner zajednica Srbije i Crne Gore iako Unija u tome svom novom pristupu dopušta više fleksibilnosti u gopodarskom dijelu gdje, prema svježim idejama povjerenika za vanjske poslove euro-Komisije Chrisa Pattena, Unija više neće insistirati na monetarnoj zajendici ili na carinskom povezivanju kao do sada već će zajedništvo očekivati samo u političkom dijelu. Zaista želimo da SCG ostanu u federaciji, smatramo da će svoje europske perspektive bolje i brže ostvarivati idu li zajedno u integracijama, no nisu isključene ni drugačije opcije, obzirom na referendum o sudbini zajednice u 2006. godini, obrazložio je Javier Solana.

Glavna je ministarska tema ipak bila aktualna tragedija talaca u Osetiji, pogotovo što je zahtjev predsjedavajućeg Bota za pojašnjenjem dodatnim informacijama u Moskvi proglašen bezosjećanim i žestoko iskritiziran. Htjeli smo samo više znati iz prve ruke, ništa drugo, branio se glasnogovornik Nizozemaca.

XS
SM
MD
LG