Linkovi

Ponovno izbijanje antisemitizma (4/9/04) - 2004-09-04


22. kolovoza, vandali su podmetnuli požar u društvenom domu za starije Židove u Parizu. Iza sebe su ostavili nacističke kukaste križeve i poruke kao što je: "Židovi, odlazite." Francuski dužnosnici kažu da je ove godine zabilježeno oko 160 antisemitskih napada, usmjerenih protiv pojedinaca ili njihove imovine. Francuski predsjednik Jacques Chirac osudio je napad i izjavio da je njegova vlada odlučna uhvatiti i kazniti počinitelje.

Tijekom Drugog svjetskog rata, njemački nacisti i njihovi suradnici ubili su više od šest milijuna europskih Židova. Šezdeset godina nakon holokausta, kazao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, teško je vjerovati da "antisemitizam ponovno diže glavu. No, jasno je," rekao je, "da vidimo zabrinjavajući povratak ovog fenomena u novim oblicima i manifestacijama. Ovaj puta," rekao je, "svijet ne smije i ne može šutjeti."

Antisemitski napadi zabilježeni su i u drugim europskim zemaljama, uključujući Njemačku, Britaniju, Nizozemsku i Belgiju. Došlo je i do jačanja neonacističkih aktivnosti, uključujući i marš neonacista 21. kolovoza u njemačkom mjestu Wunsiedel u kojem je sudjelovalo oko tri tisuće ljudi.

Poticanje na mržnju prema Židovima učestalo je, još uvijek, i na Srednjem istoku. U svibnju, u saudijskom časopisu "Muslimanski vojnik", u rubrici "Upoznaj svojeg neprijatelja" objavljen je članak pun sramotnih laži o Židovima. U tom se članku Židove okrivljuje za "većinu revolucija, državnih udara i ratova" u svijetu, a u prilog ovoj tvrdnji navodi se stotinu godina stara antisemitistička izmišljotina nazvana "Protokoli cionskih mudraca". 10. kolovoza u Egiptu, jedan vjerski časopis objavio je kolumnu koja je sadržavala "krvnu klevetu" – opscenu laž da Židovi ubijaju muslimane i kršćane da bi koristili njihovu krv u vjerskim obredima."

Jedna od najsvetijih svrha Ujedinjenih naroda, rekao je glavni tajnik Kofi Annan, jest promicanje tolerancije.

"Niti jedan musliman, niti jedan Židov, niti jedan kršćanin, niti jedan budist, niti jedan hindus, nitko tko se pridržava načela bilo koje od svjetskih vjera, nitko tko svoj kulturni, nacionalni ili vjerski identitet osniva na vrijednostima kao što su istina, pristojnost i pravda ne može biti neutralan u borbi protiv netolerancije."

Protiv antisemitizma treba se boriti, rekao je američki državni tajnik Colin Powell, "riječima i djelom". "Promicanje tolerancije neophodno je za izgradnju demokratskog, bogatog i mirnog svijeta."

XS
SM
MD
LG