Linkovi

Bush: Izgradit ću sigurniju Ameriku (3/9/04) - 2004-09-03


Izgradit cu sigurniju Ameriku,” porucio je predsjednik Bush u prigodnom govoru u kojem je prihvatio nominaciju Republikanske stranke za jos jedan predsjednicki mandat. Njegov govor – odrzan uz zaglusujuce odobravanje pristasa - ujedno je bio i kulminacija nacionalne konvencije Republikanske stranke, koja se protekla cetiri dana odrzavala u dvorani Madison Square Garden u New Yorku.

Borimo se protiv terorizma diljem svijeta, ne zbog vlasti ili ponosa, vec zato sto su na kocki zivoti nasih gradjana, rekao je predsjednik Bush u govoru, koji se smatra najvaznijim u njegovoj predizbornoj kampanji. Predsjednik je dodao: “Amerika zeli postojano, dosljedno i principijelno celnistvo i zato se nadam da cu, uz vasu pomoc, pobijediti na izborima.” Nastojeci pojacati svoj imidz odlucnog i hrabrog celnika, i tako se sto vise udaljiti od demokratsko kandidata Johna Kerrya, George Bush je naglasio svoju spremnost da nastavi rat protiv terorizma, te je istaknuo napredak koji se u tome postize u Afganistanu i Iraku. “Ostajemo u ofenzivi protiv terorista” rekao je predsjednik, isticuci da se s tim ciljem reformiraju i oruzane snage i americke obavjestajne sluzbe.

Isticuci da im jasan i pozitivan plan za izgradnju sigurnijeg svijeta i Amerike pune nade, predsjednik je ponovno ozivio temu “suosjecajnog konzervativizma” iz svoje prve predizborne kampanje prije cetiri godine. “Vlada bi trebala pomagati ljudima da poboljsaju svoje zivote, umjesto da upravlja njihovim zivotima”– rekao je predsjednik Bush, obecavajuci temeljite promjene u sustavu oporezivanja, zdravstvu i mirovinskom sustavu. Predsjednik je, inace, posebnu paznju posvetio domacim temama, jer se upravo za njih vjeruje da bi mu mogle biti bolna tocka. Naime, vec danas se ceka objavljivanje najnovijeg vladinog izvjestaja o nezaposlenosti, koji bi, bude li razocaravajuci, mogao negativno utjecati na podrsku Amerikanaca Georgeu Bushu, u predizbornoj utrci koja je za sada prilicno izjednacena.

Ispracen iz Madison Square Gardena sa 100 tisuca balona i preko 150 kilograma konfeta, predsjednik je nakon govora iz New Yorka otputovao za Pennsylvaniju, gdje ce jutarnjim predizbornim skupom zakoraciti u zavrsna dva mjeseca svoje kampanje.

Govor predsjednika Busha oznacio je kulminaciju cetverodnevne konvencije, koja je istovremeno bila politicki dogadjaj, medijski circus i prilika za predsjednikove protivnike da svoje neslaganje s njegovom politikom iskazu na ulicama. New York je proteklih dana video gotovo sve – od prosvjeda nazvanog “psi protiv Busha” u jednom lokalnom parku, do golih prosvjednika i lezecih prosvjeda. Prema raspolozivim podacima, uhiceno je preko 1.700 prosvjednika, no konvencija je, zahvaljujuci nezapamcenim mjerama sigurnosti. Uz vojnike i policajce na dvostrukim smjenama, konvenciju su stitili Tajna sluzba, FBI, Obalna i niz drugih agencija. Prema nekim podacima, na svaka dva i pol sudionika dolazio je po jedan predstavnik “reda i zakona”.

Prema procjenama, republikanska konvencija u New Yorku, kostala je, ne racunajuci mjere sigurnosti, oko 65 milijuna dolara, odnosno, 25 milijuna vise od proslomjesecne demokratske konvencije u Bostonu. Inace, iako je docekan s prilicnim podozrenjem medju tradicionalno liberalnim Njujorcanima, ovaj skup je donio gradu oko 50 tisuca posjetitelja – sto delegata, stranackih aktivista i politicara, a sto prosvjednika i novinara. Sami Republikanci ispunili su 18 tisuca soba u njujorskim hotelima, no to gradu – kako se zale ugostitelji i trgovci, a pogotovo taksisti – nije bitnije pomoglo, jer su, unatoc priljevu gostiju uglavnom biljezili pad prometa.

XS
SM
MD
LG