Linkovi

NYT i WP: Bush premalo govorio o domaćim pitanjima (3/9/04) - 2004-09-03


Iz današnjeg američkog tiska izdvajamo analize sinoćnjeg govora predsjednika Busha na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji. Vodeći dnevnici New York Times i Washington Post slažu se u ocjeni da je predsjednik Bush iznio premalo pojedinosti o njegovom političkom dnevnom redu u drugom mandatu, naročito kada je u pitanju unutarnja politika.

Krenimo s New York Timesom koji piše da je glavna poruka predsjednika Busha bila da je on jedini pravi kandidat za dužnost predsjednika u sljedeće četiri godine. No sva pitanja iz domene unutarnje politike - kao što su smanjenje javne potrošnje, reforma sustava socijalnog osiguranja, reforma poreznog sustava – ostala su maglovita. Predsjednik je, ističe komentator New York Times, svoju strast sačuvao za pitanja nacionalne sigurnosti. Među ostalim rekao je da će svaki put braniti Ameriku kad zemlja bude suočena s prijetnjom izvana.

Predsjednik je, također, kritizirao demokratskog kandidata Johna Kerryja no, kako piše New York Times, George Bush treba se suočiti s drugim izazovima. Ankete, naime, pokazuju da Amerikanci imaju dvojbe kada su u pitanju tvrdoglavost predsjednika Busha i njegovo iznošenje istine. Naime, svega svaki peti Amerikanac vjeruje da on iznosi punu istinu kad govori o Iraku.

Washington Post navodi kako je predsjednik dao malo jamstava da će biti predaniji i uspješniji u donošenju važnih zakona koji se tiču domaćih pitanja. Predsjednik Bush, primjećuje novinar Washington Posta, nije rekao kako će riješiti enormne fiskalne probleme nastale za vrijeme njegovog mandata kao što je rekordni deficit. Nova ekonomska izvješća danas će biti objavljena i obje kampanje, piše Washington Post, pripremaju se za podatke iz tih izvješća.

Savjetnici Johna Kerrya očekuju da će nakon govora Bush dobiti na popularnosti u anketama, ali vjeruju da se u izbornom nadmetanju još uvijek može pobijediti naročito zato što se na republikanskoj konvenciji, smatraju oni, jako malo govorilo o domaćim problemima. Sinoćnji predsjednikov govor pokazuje da su on i njegovi savjetnici odlučili staviti naglasak na terorizam i nacionalnu sigurnost. Je li to bio pravi izbor odlučit će birači, zaključuje Washington Post.

XS
SM
MD
LG