Linkovi

Uragan Frances - najskuplja katastrofa u povijesti? (3/9/04) - 2004-09-03


Najmanje milijun stanovnika Floride evakuirano je iz njihovih domova uoči udara uragana Frances, jačine četvrte kategorije, s olujnom frontom veličine čitavog Teksasa.

Sinoć su, zbog evakuacije, prometnice obalnog dijela Floride bile zagušene, s redovima vozila dugim po nekoliko desetaka kilometara. Inače, vjetrovi u uraganu ne jenjavaju i još uvijek su brzine od više od 220 kilometara na sat.

Ekonomisti osiguravajućih kompanija već su procijenili da bi Frances lako mogla postati najskuplja katastrofa u povijesti, jer se procjenjuje da bi štete na osiguranoj imovini mogle dostići i 35 milijardi dolara.

Do sada je najskuplje štete prouzročio uragan Andrew, 1992. godine - u današnjoj vrijednosti dolara, on je koštao oko 20 milijardi.

Florida se inače još nije ni pribrala od uragana Charlie, koji je prouzročio štete u visini od skoro 7 milijardi dolara.

A, kad smo već kod procjena šteta koje su nanijele najskuplje katastrofe, potres u Los Angelesu, 1994, koštao je osiguravajuće kompanije oko 15 milijardi dolara, a teroristički napadi 11. rujna 2001, kako se do sada procjenjuje - oko 30 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG