Linkovi

Indijka Mira Nair režira petog Harrya Pottera? (3/09/04) - 2004-09-03


Pretvara li se škola za čarobnjake Hogwarts u 'Sajam taštine'? Vjerojatno ne, ali možda bi se mogao osjetiti duh iste redateljske palice. Indijskoj redateljici Miri Nair - čija obrada Thackerayevog 'Sajma taštine' je upravo počela igrati u kinima - ponuđeno je da režira peti nastavak sage o tinejđerskom čarobnjaku, "Harry Potter i velered feniksa". Još se nije odlučila, izjavila je Mira Nair, dodavši da će joj u odluci pomoći mišljenje njezinog 12-godišnjeg sina, s kojim je zajedno pogledala i pročitala sve filmove i knjige o Harryju Potteru.

Inače, redateljsko mjesto u filmovima o Harryju Potteru jednako je promjenjivo kao i mjesto nastavnika 'obrane od crne magije' u školi Hogwarts. Prva dva filma režirao je Chris Columbus, uz vrlo mlačan prijem kritike, ali sjajne rezultate na blagajnama kina: 317 milijuna dolara za prvi, te 261 milijuna dolara za drugi film.

Treći nastavak - ovogodišnji "Harry Potter i zatvorenik Azkabana" - povjeren je meksičkom redatelju Alfonsu Cuaronu. Njegova mračnija vizija i hrabrija režija kritičarima se jako dopala, ali financijski nije ponovila uspjehe prva dva - 'samo' 247 milijuna dolara.

Britanski redatelj Mike Newell režira četvrti nastavak, "Harry Potter i vatreni kalež", koji će se pojaviti u kinima u lipnju slijedeće godine.

XS
SM
MD
LG