Linkovi

Izbori 2008. - glavna tema u kuloarima republikanske konvencije (2/9/04) - 2004-09-02


U New Yorku, na konvenciji Republikanske stranke, u kuloarima se dosta govori o nasljedniku Georgea Busha – tvrdi novinar dnevnika Christian Science Monitor, koji izlazi u Bostonu. Jer, dopredsjednik Richard Cheney – koji se polako primiče sedamdesetoj - najavio je već odavno da se on neće kandidirati za predsjednika.

Tradicionalno, dopredsjednik je slijedio uspješnog predsjednika u ambiciji da se useli u Bijelu kuću.

No, to se ovaj put neće dogoditi te se u New Yorku dosta raspravlja o nasljednicima, odnosno tko će republikance predstavljati na izborima 2008. godine. Pod dojmom izvrsnog govora koji je održao u ponedjeljak, mnogi ističu Rudija Giulijanija, bivšeg gradonačelnika New Yorka, iako je on vjerojatno odveć liberalan za “južnjačku bazu” Republikanske stranke.

Novinar Christian Science Monitora zaključuje da će na izbor republikanskog predsjedničkog kandidata za 2008. najviše utjecati sljedeća činjenica – hoće li George Bush na ovogodišnjim izborima 2. studenog, pobijediti ili izgubiti.

******

Od ležernijih tema, Christian Science Monitor piše o sve češćoj praksi da državne gimnazije za raznorazne izvanškolske aktivnosti naplaćuju od roditelja posebne pristojbe, koje često sežu do nekoliko stotina ako ne i tisuća dolara.

Američke srednje škole u pravilu nude na desetine programa koji nisu dio usko shvaćene akademske nastave – učenici treniraju neki šport, sviraju u bandu ili u orkestru, sudjeluju u radu debatnog kluba ili brojnih sekcija – što sve više košta, a i ne može se financirati kroz školski proračun.

Iako su državne škole inače besplatne, mnogi roditelji razumiju problem i voljni su recimo iz vlastitog džepa platiti instruktora za dramsku grupu ili kupiti još jedan dodatni kompjuter…Međutim, američki javni školski sustav se temelji na ideji da svi trebaju imati jednake šanse za stjecanje znanja i raznih vještina. Ne bi se smjelo događati da u izvanškolskim aktivnostima sudjeluju samo oni koji ih mogu platiti – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG