Linkovi

Godišnjica prvog transkontinentalnog leta od New Yorka do Kalifornije (3/9/04) - 2004-09-02


Prošle godine obilježena je stota godišnjica prvog leta braće Wright. U srpnju je, pak, proslavljena 75. godišnjica još jednog važnog američkog postignuća u avijaciji, manje poznatog, ali ipak značajnog – prvog transkontinentalnog leta iz New Yorka do Glendalea u Kaliforniji koji se zbio u srpnju 1929. godine.

Mnogi ljudi danas uzimaju zračni promet kao najnormalniju stvar. Kupite kartu, dođete u zračnu luku i nakon nekoliko sati relativno ugodnog leta doputujete na neko tisuće kilometara udaljeno odredište. No prvih 20 godina nakon leta braće Wright, letenje je bilo uglavnom rezervirano za smione i one koji su imali dovoljno novca da unajme pilota koji bi ih negdje prevezao. Sve to promjenilo se 7. srpnja 1929. godine.

Tog dana tri motora Ford vinula su u zrak na transkontinentalni let zrakoplov tvrtke Transcontinental Air Transport Company. Cody Welch je pilot koji danas prevozi turiste starim Fordovim zrakoplovom na avio-mitingu u Oshkoshu u Wisconsinu. On kaže da svoj posao duguje toj staroj letjelici.

"Fordov tromotorac je doslovno djed naše industrije jer je bio prvi zrakoplov s redom letenja. Prvi je prevozio teret po redu letenja, a isto tako i putnike."

Međutim, nije se radilo o klasičnom transkontinentalnom letu. Ponekad bi zbog problema s vremenom i zbog neosvjetljenih aerodroma putnici tijekom noći putovali vlakom da bi se ujutro ukrcali u drugi Fordov tromotorac. Zrakoplov nije bio velik. Raspon krila iznosio mu je oko 25 metara, a mogao je prevesti devet putnika u dva reda sjedala. Vjerovali ili ne, u zrakoplovu je bilo više mjesta za noge nego u današnjim mlažnjacima, a prozori su bili ogromni – skoro metar dugački. Kad letite nekih 130 do 150 kilometara na sat na visini od tisuću metara, bilo je vremena da se dosta toga i vidi. 81-godišnji Clay Gorton letio je Fordovim tromotorcem na avio-mitingu u Oshkoshu te kaže da sada vidi kako je bilo letjeti prije komfora i brzine koji pružaju moderni putnički zrakoplovi.

"Letjeti u to vrijeme bilo je iznimno uzbudljivo. Kad sam bio dječak 30-tih godina prošlog stoljeća, čuli bismo zvuk aviona i svi bismo potrčali da ga vidimo. Tada je bilo uzbudljivo vidjeti zrakoplov jer je to bilo nešto novo."

Pilot Cody Welch jedan je od tek nekolicine koja je upravljala Fordovim tromotorcem cijeli dan. Priznajući da je upravljanje napornije nego s Boeingom 757 kojim upravlja na poslu, kaže da je više nego vrijedno podijeliti malo povijesti s onima koji žele letjeti u starom zrakoplovu.

"Ovo će vas malo izmoriti, ali na ugodan način…, kaže Cody Welch.

XS
SM
MD
LG