Linkovi

Dick Cheney najbolji dopredsjednik  kojeg je Amerika ikada imala? (2/9/04) - 2004-09-01


Na nacionalnoj konvenciji u New Yorku, Republikanska stranka nominirala je dopredsjednika Dicka Cheneya za još jedan mandat.

Predsjednik Bush naziva Dicka Cheneya najboljim dopredsjednikom kojeg je Amerika ikada imala. Iako se često čuje da su demokrati izabrali mlađeg, karizmatičnijeg političara za svojeg dopredsjedničkog kandidata, predsjednik je ostao pri svojem izboru. "Ponosan sam da se natječem s Dickom Cheneyem. Priznajem, on nije najljepše lice u predizbornoj utrci. Nisam ga ni izabrao radi izgleda, već radi njegovog zdravog razuma i iskustva, zato jer zna obaviti svoj posao".

Richard Bruce Cheney ima četrdeset godina iskustva u Washingtonu. Od nižeg suradnika u administraciji predsjednika Nixona, u dobi od 34 godine brzo je postao najmlađi predstojnik predsjednikovog ureda u američkoj povijesti. Bilo je to u administraciji predsjednika Geralda Forda. Nakon toga je proveo deset godina u Kongresu, kao zastupnik savezne države Wyoming i kao jedan od najpouzdanijih konzervativnih saveznika administracije predsjednika Reagana.

Tijekom rata u Perzijskom zaljevu 1990, bio je ministar obrane u administraciji predsjednika Busha starijeg. Deset godina kasnije, to mu je iskustvo omogućilo da preuzme jednu od vodećih uloga u kampanji aktualne vlade da svrgne iračkog predsjednika Saddama Husseina i da ga poveže s terorističkim napadima na New York i Washington. "Saddamovi pokušaji da nabavi oružje za masovno uništavanje predstavljaju veliku opasnost ne samo za njegove susjede, već i za Sjedinjene Države. Njegov režim pomaže i štiti teroriste, uključujući i pripadnike al-Qaide".

Osamnaest mjeseci nakon pada Bagdada, u Iraku još uvijek nije pronađeno nikakvo oružje za masovno uništavanje. "Iako nismo pronašli gomile oružja za masovno uništavanje, odlazak u Irak bila je ispravna odluka".

Dok predsjednik na predizbornim skupovima brani odluku o ratu protiv Iraka, dopredsjednik Cheney je u ofenzivi, kritizirajući demokratske protukandidate. "Senatori Kerry i Edwards kritiziraju predsjednika zato što je na temelju istih informacija došao do istih zaključaka kao i oni. Ako je predsjednik bio u pravu, a bio je tada, tada njih dvojica pokušavaju revidirati povijest za vlastite političke ciljeve".

Oporbeni demokrati tvrde da dopredsjednik ima preveliki utjecaj u Bijeloj kući. Politički analitičar John Fortier iz Instituta American Enterprise u Washingtonu kaže da je rat protiv terorizma razbio predodžbu da dopredsjednik Cheney vuče sve konce u Bushovoj administraciji. "Mislim da je nakon napada na New York i Washington u javnosti doista ojačalo vjerovanje da je predsjednik Bush odlučan čelnik. Cheney je svakako važan, možda i najvažniji predsjednikov savjetnik, i predsjednik ga se nikako ne bi želio odreći. Zato mislim da je Dick Cheney jedan od ključnih igrača u administraciji, ali ne tako da zasjenjuje predsjednika Busha".

Prije nego što je postao dopredsjednik, Dick Cheney je zaradio 44 milijuna dolara na čelu kompanije Halliburton. Ta je kompanija dobila niz ugovora za obnovu Iraka, vrijednih 18 milijardi dolara. Pentagon je pokrenuo istragu o nekim od tih ugovora, pod sumnjom da je Halliburton za svoje usluge naplatio od vojske 16 milijuna dolara više nego što je trebalo. Dopredsjednik Cheney izjavio je da nema ništa s Halliburtonovim ugovorima s vojskom. Na domaćem planu, dopredsjednik je poznat po konzervativnim stavovima prema pitanjima kao što su pobačaj, molitva u školi i kontrola osobnog naoružanja. Iako ga smatraju vrlo lojalnim predsjedniku, ipak se od njega razilazi po jedom pitanju – pravu na sklapanje homoseksualnih brakova. Kćer dopredsjednika Cheneya je lezbijka, te se dopredsjednik zalaže za "osobnu slobodu u osobnim odnosima".

XS
SM
MD
LG