Linkovi

Ponovno vrijeme za 'konzervativizam s dušom' (1/9/04) - 2004-09-01


Pregled američkog tiska počinjemo New York Timesom koji se osvrće na drugi dan republikanske konvencije. List primjećuje da se najviše govorilo o takozvanom konzervativizmu s dušom – platformi kojom je predsjednik Bush pobijedio na izborima 2000-te godine. Da bi se to što slikovitije prezentiralo, među govornicima je bio popularni guverer Kalifornije Arnold Schwarzenneger, koji je imigrirao iz Austrije, zatim predsjednikov nećak, koji je po majci latinoamerikanac, te brojne žene, uključujući i prvu damu Sjedinjenih Država.

Međutim, bilo je i oštrijih riječi. Nasuprot stavovima nekih umjerenijih republikanaca senatorica Elizabeth Dole je čvrsto stala u obranu tradicionalnih stavova Republikanske stranke kao što su protivljenje homoseksualnim brakovima, pravu na pobačaj i sekularizmu. Zamjenik guvernera Marylanda, Michael Steel, napao je, pak, demokratskog predsjedničkog kandidata i njegovu izjavu u kojoj je rekao da ne želi uporabiti riječ “rat” kako bi opisao američke napore u borbi protiv terorizma. “Ja ne želim uporabiti riječ Vrhovni zapovjednik kako bi opisao Johna Kerryja”, rekao je gospodin Steel, inače Amerikanac afričkog podrijetla.

Christian Science Monitor osvrće se, pak, na jedan novi trend u američkom društvu, a taj je da sve više muškaraca u 40-tim i 50-tim godinama života želi imati djecu neovisno o tome jesu li oženjeni ili ne. “Za mnoge muškarce to je vrijeme kad se osvrću na svoj život i procjenjuju što su postigli mimo karijere”, piše bostonski dnevnik dodajući da je danas lakše postati roditelj u poznijoj životnoj dobi nego nekada.

XS
SM
MD
LG