Linkovi

Redovito CT skeniranje povećava opasnost od raka (1/9/04) - 2004-09-01


Jedna nova studija ukazuje da su osobe koje se redovito podvrgavaju dijagnostičkom skeniranju čitavog tijela metodom kompjuterizirane tomografije - CT - u znatno većoj opasnosti od obolijevanja od raka od prosjeka populacije.

Izvješće dvojice specijalista radiologa sa Sveučilišta Columbia, u New Yorku, objavljeno u rujanskom broju časopisa "Radiology", kaže da je zračenje jednog jedinog CT skeniranja čitavog tijela jednako dozama koje su primili neki preživjeli iz atomskog bombardiranja Hiroshime i Nagasakija, 1945. godine.

Studija pokazuje da 45-godišnja osoba, koja je jednom prošla CT skeniranje čitavog tijela ima manje od jedan posto rizika od nastanka raka. No, vjerojatnost izbijanja raka značajno se povećava ako ta osoba svake godine prolazi kroz CT skeniranje čitavog tijela.

Skeniranje kompjuteriziranom tomografijom uključuje rendgenske zrake koje su kompjuterski pojačane kako bi stvorile vrlo detaljne trodimenzionalne prikaze tjelesnih organa. Ta je dijagnostička metoda postala vrlo popularna među osobama koje žele bilo koju potencijalnu bolest uhvatiti u ranoj fazi. No, znanstvenici kažu da bi bilo bolje kada bi liječnici preporučili korištenje te metode samo pri dijagnosticiranju specifičnih bolesti, a ne kao preventivni pregled.

XS
SM
MD
LG