Linkovi

Tommy Franks: 'American Soldier – Američki vojnik' (1/9/04) - 2004-08-31


Bivši zapovjednik koalicijskih snaga u Afganistanu i Iraku, general Tommy Franks nedavno je objavio svoje memoare naslovljene "American Soldier – Američki vojnik". General Franks u toj knjizi govori o svojoj vojnoj karijeri, koja je obuhvatila vijetnamski rat, hladni rat i rat protiv terorizma.

General Franks održao je početkom svibnja prošle godine svoj prvi press briefing u Pentagonu otkako je predsjednik Bush proglasio kraj borbenih operacija u Iraku." Prije 52 dana, predsjednik Bush izdao je naredbu o početku operacije 'Iračka sloboda'. Danas, irački narod više ne živi u strahu od režima Saddama Husseina, a ključne figure tog režima izvode se pred lice pravde".

General Franks je tri mjeseca kasnije otišao u mirovinu. Bio je to kraj vojne karijere, koja mu je donijela brojna odličja za hrabrost i predanu službu, kao i jednu od najvažnijih dužnosti u američkim oružanim snagama. No, kako kaže autor, središnja tema njegove knjige "Američki vojnik" nije da je od samog početka bio vrlo ambiciozan, već da je, dapače, u mlađim godinama mnoge prilike propustio. " Mislim da sam čitateljima želio poručiti da je u redu ako se u životu 'probude' malo kasnije i da je ovo ipak zemlja prilika i mogućnosti".

Tommy Franks odrastao je u Oklahomi i Teksasu, kao jedino dijete roditelja, koji su ga usvojili. Nakratko je pohađao sveučilište Teksasa, no priznaje da ga je od ocjena više zanimalo zabavljanje. Odustao je od studija, otišao u vojsku i završio u Vijetnamu kao časnik u topništvu. Tamo je ranjen tri puta. "U jednom trenutku u knjizi spominjem da sam u Vijetnam otišao kao dijete, a vratio se sljedeće godine – kao pedesetogodišnjak. Tamo sam sazrio".

Nakon Vijetnama, Tommy Franks je završio studij i počeo napredovati u oružanim snagama. Tijekom rata u Perzijskom zaljevu bio je brigadni general. 2000. je preuzeo dužnost zapovjednika Središnjeg zapovjedništva, koje je odgovorno za održavanje stabilnosti u području koje obuhvaća 25 zemalja, uključujući i Srednji istok. Nakon terorističkih napada na New York i Washington, sudjelovao je u razradi strategije za ratove u Afganistanu i Iraku. On smatra da je plan napada na Irak bio – revolucionaran. "Koristili smo tehnologije o kojima prije deset godina nismo niti sanjali. Uz to, odlično sam komunicirao s našim civilnim čelništvom, s ministrom obrane Rumsfeldom. Razmjenjivali smo ideje dok nismo sastavili plan koji nam je obojici bio prihvatljiv".

Konačni je plan ipak bio kontroverzan, jer se oslanjao na brzinu i fleksibilnost, umjesto na veliki broj vojnika. Invazija Iraka odlikovala se i korištenjem novih tehnologija. General Franks piše da je 70 posto bombi upotrijebljenih u tom ratu bilo na precizno lasersko navođenje. Kako se prisjeća, zahvaljujući tehnologiji, tijek operacije pratio je gotovo uživo, preko prijemnika u bazi u Kataru.

U svojim memoarima piše da je uvijek znao da će poslijeratno razdoblje u Iraku biti najteže i da će trebati dugo da bi se zemlja stabilizirala. I danas vjeruje da je rat u Iraku bio opravdan. "Uopće nisam promijenio mišljenje. Samo mislim da nije lako u zemlji s 25 milijuna stanovnika, koji su tri desetljeća bili zlostavljani, uspostaviti odgovarajuću sigurnost. No vjerujem da ćemo i to uspjeti".

U vezi s predizbornom kampanjom, general Franks hvali Johna Kerrya kao pravog domoljuba, ali otkriva da je ipak naklonjeniji predsjedniku Bushu. Kako kaže, nije uvjeren da je vojno iskustvo neophodno za dobrog predsjednika, ali je njega samoga vojska ipak u velikoj mjeri definirala.

XS
SM
MD
LG