Linkovi

Prvi dan konvencije Republikanske stranke u znaku Giulianija i McCaina (31/8/04) - 2004-08-30


Na republikanskoj konvenciji u New Yorku, senator John McCain, podržao je kandidaturu predsjednika Busha i pohvalno govorio o njegovoj odluci o pokretanju rata protiv Iraka. Senator McCain bio je na prethodnim izborima jedan od kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju i protivnik predsjednika Busha.

Tijekom prve večeri konvencije, senator McCain nazvao je predsjednika Busha dokazanim čelnikom, koji neće popustiti u borbi protiv terorizma. Također je branio predsjednikovu odluku o ratu protiv Iraka, pitanju koje je podijelila američku javnost.

"Vjerujem snažno kao i ranije da je ta misija bila potrebna, ostvariva i plemenita. Zbog svoje odlučnosti i nepokolebljive predanosti u njenom izvođenju, predsjednik Bush zaslužuje ne samo našu podršku, već i naše divljenje," kazao je.

Unatoč toplim riječima, senator McCain se često razilazi s administracijom predsjednika Busha, po pitanjima kao što su odgovarajući broj vojnika u Iraku, smanjenja poreza i pobačaj. Dapače, kao bivši zarobljenik u Vijetnamu, senator McCain branio je demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerrya od napada na račun njegove službe u Vijetnamu. No, predsjednik je zatražio njegovu podršku u svojoj predizbornoj kampanji zbog sposobnosti senatora McCaina da privuče neovisne i neopredijeljene glasače.

"Moji prijatelji u Demokratskoj stranci uvjeravaju nas da dijelimo isto uvjerenje da je najveća obveza naše vlade pobjeda u ratu protiv terorizma. Vjerujem da su u tome iskreni," rekao je.

Sudionicima konvencije sinoć se obratio i bivši njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani, koji je optužio senatora Kerrya da nije dovoljno hrabar da bi vodio naciju u ratu protiv terorizma.

Prvi dan republikanske konvencije popratili su manji prosvjedi, u kojima je nekoliko tisuća ljudi pred dvoranom Madison Square Garden tražilo društvene i ekonomske reforme. U nedjelju je u New Yorku protiv politike predsjednika Busha prosvjedovalo preko stotinu tisuća ljudi. "New York Times" javio je da su ti prosvjedi bili najveći politički prosvjedi u tom gradu u zadnjih nekoliko desetljeća.

XS
SM
MD
LG