Linkovi

Republikanci će na konvenciji podsjećati na 11. rujan 2001. (30/8/04)  - 2004-08-30


Danas u New Yorku počinje nacionalna konvencija Republikanske stranke, a taj događaj glavna je tema vodećih američkih dnevnih listova. "New York Times" piše da će republikanci sljedećih nekoliko dana opetovano podsjećati zemlju na terorističke napade na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine. Senator John McCain i bivši gradonačelnik New Yorka Rudolph Giuliani podsjetit će birače na predvodničku ulogu predsjednika Busha u prvim danima nakon napada. Dopredsjednik Dick Cheney već je o tome govorio na jučerašnjem skupu održanom na otoku Ellis.

"Washington Post" piše pak da je demokratski predsjednički kandidat predstavio svoju politiku prema Iranu koju će primjeniti ukoliko pobjedi na izborima u studenome. Prema tom planuj koji je predstavio dopredsjednički kandidat John Edwards, Teheranu bi bilo dopušteno da zadrži nuklearne elektrane ako odustane od procesa obogaćivanja urana koji bi se teoretski mogao uporabiti u izradi nuklearne bombe. Ako Iran ne pristane na tu, kako smatra Edwards, odličnu nagodbu, onda bi Kerry pokušao pridobiti europske saveznike da primjene rigorozne sankcije protiv Irana, piše "Washington Post".

"Christian Science Monitor" se osvrće na aferu s navodnim izraelskim špijunom u Pentagonu. Novinar tog lista drži da bi cijeli slučaj mogao zakomplicirati odnose između Sjedinjenih Država i Izraela u kritičnim trenucima rata protiv terorizma. Isto tako, piše "Christian Science Monitor", nameće se pitanje koliko blisko bi dvije zemlje saveznice trebale surađivati u osjetljivim pitanjima. (at)

XS
SM
MD
LG