Linkovi

Konvenciju Republikanske stranke prate masovni prosvjedi (31/8/04) - 2004-08-30


Nacionalnu konvenciju Republikanske stranke u New Yorku prate masovni prosvjedi protiv predsjednika Georgea Busha. Na jednom od prosvjeda bila je i Kerry Sheridan.

Prosvjednicima se obratio otac Nicka Berga, 26-godišnjeg Amerikanca koji je kao privatni kontraktor radio u Iraku, dok ga u svibnju nisu oteli islamski ekstremisti i odrubili mu glavu. "George Bush mora otići. On je odgovoran za to što ja više nemam sina. Osim što mi ga je ukrao, on je odgovoran i za krađu na prošlim predsjedničkim izborima. Bush je odgovoran za krađu naše demokracije…"

Većina prosvjednika zalaže se za trenutačno povlačenje iz Iraka.

Prosvjednici su nosili lijesove omotane u državnu zastavu, simbolički obilježavajući američke žrtve u Iraku. Neposredno prije prosvjeda, newyorški je tisak pisao o opasnosti da dođe do nasilja, prvenstvo od strane anarhista. Jason Kapoor je član Koalicije za borbu protiv policijske države – jedne od pet skupina koje su newyorški listovi izdvojili kao posebno nasilnu. "Mi smo jedna od grupa za koju policija tvrdi da je nasilna. U stvarnosti, mi jedino želimo doći tu na Union Square i izboriti se za slobodu govora" - kaže Jason Kapoor.

Prosvjednica Eva Braiman kaže da je očito da se policija pripremila za najgore: "Kada sam jutros stigla iz Bronxa, duž ulica vidjela sam stotine policajaca s pendrecima i drugom opremom."

Mnogi prosvjednici u New Yorku očito se i dobro zabavljaju.

Uz Madison Square Garden satima su u nedjelju prolazili prosvjednici. Demonstracije protiv vladine politike trajat će sve dok u New Yorku traje nacionalna konvencija republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG