Linkovi

Nezapamćene mjere sigurnosti u New Yorku (30/8/04) - 2004-08-30


Njujorška policija će tijekom dolazeće nacionalne konvencije Republikanske stranke koristiti najmoderniju tehnologiju. Vlasti su se pripremale su se za ovu političku priredbu punu godinu i pol.

Kemijski napadi, nasilni prosvjedi, napadi iz zraka – sve su to scenariji za koje su se agencije, koje će štitit konvenciju, pažljivo pripremale. Neka nova oprema koja će se u tome koristiti vrlo je vidljiva – poput novih crnih oklopnih vozila za policajce. S druge strane, bit će tu i diskretnije naprave. Među njima je, na primjer, prozirna plastična posuda, veličine većeg novčića, koja izgleda poput futrole za leće, ali se zapravo koristi za testiranje na prisutnost bojnih otrova. Stručnjak za kemijsko oružje Walter Schlichtling objašnjava: "U posudicu kapnete vodu, dobro protresete i kada otvorite odgovarajući pretinac – ukoliko je zelene boje, nema problema. Crvena boja znači da je u zraku prisutan neki nervni agens."

U New Yorku će se za vrijeme konvencije koristiti još jedna inovacija. Agenti Savezne zaštitne službe imat će na svojim kacigama instalirane male video kamere, kroz koji će kontrolna ekipa moći pratiti zbivanja na terenu. Zapovjednici će imati i male bežične naprave, na kojima će moći gledati snimke iz kamera na kacigama. Sve mjere sigurnosti nadzirat će Tajna služba.

U zaštiti konvencije sudjeluje niz saveznih i lokalnih agencija, uključujući FBI, Obalnu stražu, Saveznu upravu za prijevoz i Saveznu upravu za krizne situacije. Vlasti su također uvele zabranu leta oko Manhattana, a nebo nad gradom štitit će helikopteri. Njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg izjavio je da su oko dvorane Madison Square Garden, u kojoj će se održati konvencija, već razmještene dodatne policijske snage.

"Ta je mjera, kao i mnoge druge nove mjere sigurnosti, zamišljena tako da bude vrlo vidljiva. Iz istog razloga, Njujorčani će oko gradskih znamenitosti i drugih važnih mjesta vidjeti i posebne policijske patrole," kazao je Bloomberg.

Prvi test spremnosti policije bio je prosvjed nekoliko desetaka aktivista za borbu protiv AIDS-a, koji su istrčali na ulicu pred Madison Square Gardeonom i svukli odjeću. To je, pak, paraliziralo promet oko dvorane. Prosvjednici su na leđima ispisali pozive predsjedniku Bushu da otpiše dugove afričkih zemalja, pogotovo onih koji se bore s epidemijom AIDS-a. Prosvjednici su uhićeni, a očevici kažu da se policija prema njima odnosila primjereno. U danima koji dolaze očekuju se mnogo brojniji i veći prosvjedi, no vlasti tvrde – da su spremne za sve.

XS
SM
MD
LG