Linkovi

New York: Počinje republikanska konvencija (30/8/04) - 2004-08-30


U New Yorku danas počinje nacionalna konvencija Republikanske stranke, na kojoj će predsjednik Bush službeno biti nominiran za još jedan mandat.

Republikanci su izabrali New York, inače uporište demokrata, za svoju konvenciju nedugo nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Tada je popularnost predsjednika Busha bila vrlo visoka, no ovih dana u New Yorku ga čekaju deseci tisuća prosvjednika, koji se ne slažu s ratom u Iraku. Dopredsjednik Cheney je na jučerašnjem predizbornom skupu podsjetio Amerikance zašto se republikanska konvencija održava upravo u New Yorku.

"Predsjednik Bush je čovjek od riječi, što su talibani otkrili na vlastitoj koži. Pod njegovim čelništvom, svrgnuli smo talibanski režim u Afganistanu i zatvorili logore, u kojima su teroristi vježbali kako ubijati Amerikance," kazao je Cheney.

U nastojanju da privuku neopredijeljene i neovisne glasače, republikanci su za govornike na konvenciji pozvali mnoge svoje umjerene stranačke kolege. Danas će se sudionicima obratiti senator John McCain i njujorški gradonačelnik Rudolph Giuliani, a sutra – guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger.

Republikanska stranka želi se javnosti predstaviti kao uključiva, pa će na konvenciji nastupiti i demokratski senator Zell Miller, koji je u nedavnom gostovanju na televiziji hvalio predsjednika Busha, rekavši: "Znam da on ima viziju za našu zemlju i mislim da će tu viziju iznijeti na konvenciji. Zna u kojem smjeru želi povesti zemlju i mislim da u tome trebamo stati iza njega i dozvoliti mu da nas vodi."

Međutim, bivši predsjednik Bill Clinton, koji ima urede u New Yorku, kaže da naglašavanje umjerenih stavova u Republikanskoj stranci ne odražava – kako je rekao – ultrakonzervativne stavove republikanske baze.

"Oni su protiv pobačaja, protiv prava homoseksualaca, a za koncentriranje moći i bogatstva u njihovim rukama," rekao je.

Predsjednik Bush stići će u New York u srijedu, a predsjedničku nominaciju prihvatit će u četvrtak.

XS
SM
MD
LG