Linkovi

Zlato za hrvatske rukometaše (30/8/04) - 2004-08-30


Ovo su bile nezaboravne igre, jedna je od ocjena koje je u završnom govoru izrekao predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge. Gospodin Rogge je rekao da natjecanja trebaju biti najvažnija stvar na olimpijadama, a ne gradovi domaćini. Međutim, čelnik olimpijskog pokreta dao je Ateni najbolje moguće ocjene.

"Oduvijek sam vjerovao da postoji dovoljno vremena da se pripreme za olimpijadu dovrše na vrijeme. Mnogi mi nisu vjerovali. Mnogi nisu vjerovali Međunarodnom olimpijskom odboru te su govorili kako želimo biti pristojni prema Grcima, ali da ni sami ne vjerujemo da će sve pripreme biti zaključene na vrijeme. Međutim, znali smo da unatoč skepticima i stranim kritičarima Grci mogu obaviti posao. Vjerujem da su to naši grčki prijatelji pokazali na izvanredan način.

Svečanom ceremonijom olimpijske igre su i službeno završene. Ovogodišnja olimpijada bila je obilježena lošim publicitetom, zatim doping skandalima i pogreškama sudaca. No nakon svih neugodnosti oko 70 tisuća gledatelja na stadionu pljeskalo je tijekom svečanosti zatvaranja igara i zbog zadovoljstva kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora zahvalio Ateni i Grcima na njihovom jeziku.

Producent završne svečanosti rekao je da Grci imaju dosta toga za slavlje, a građani su se, kako se čini, složili s takvom tvrdnjom plaćajući za veliko finale između 120 i 900 dolara. Premda je pred početak igara zabilježena slaba prodaja ulaznica u posljednjem tjednu prodaja se u popravila pa je tako konačni rezultat nešto bolji od očekivanja.

S osvojenih pet medalja Hrvatska je, također, bila bolja od očekivanja. Radost zlatne medalje posljednjeg dana olimpijade donijeli su rukometaši pobjedom nad Njemačkom 26 -–24. Srebrne medalje osvojili su plivač Duje Draganja i braća Skelin u vesljanju, a bronca je pripala teniskom paru Mario Ančić – Ivan Ljubičić te dizač utega Nikolaj Pešalov.

Najuspješnija zemlja po broju osvojenih medalja bile su Sjedinjene Države s ukupno 103 odličja od čega 38 zlatnih, 39 srebrnih i 29 brončanih. Cilj Sjedinjenih Država bio je osvajanje stotinu medalja što je bilo ispunjeno u subotu. Stota medalja bila je bronca američkih košarkaša koji su u borbi za treće mjesto svladali Litvu. To je prvi put od 1992. godine, kada je na Olimpijadama dopušten nastup profesionalcima iz NBA lige, da američka selekcija nije osvojila zlato. Amerikanci imaju i najupješnijeg olimpijca na igrama, plivača Michaela Phelpsa koji je osvojio osam medalja od čega šest zlatnih. Međutim, kao što kaže predsjedatelj američkog olimpijskog odbora Jim Scherr osvajanje zlatnih medalja postaje sve teže.

"Kao što ste mogli vidjeti zemlje poput Kine, Rusije, Njemačke, Australije, Japan i brojne druge imaju sve jače ekipe u raznim sportovima."

Gospodin Scherr dodaje da je jako zadovoljan američkim sportašima. Kod više od 20 sportaša na olimpijadi otkriveni su tragovi doping-sredstava zbog čega je oduzeto sedam medalja. Među njima nije bilo Amerikanaca.

"Na ovim igrama naši sportaši su bili izvanredni. Jako smo ponosni na sve bez obzira jesu li osvojili medalje ili ne jer su se ponašali s poštovanjem i dignitetom kako u svoje ime tako u ime Sjedinjenih Država."

Na završnoj konferenciji za tisak američkog olimpijskog odbora sprinter Justin Gatlin je dodao da su Amerikanci htjeli pokazati svijetu da mogu pobjeđivati sa stilom i da se za pobjedu ne trebaju koristiti nedopuštena sredstva poput dopinga.

XS
SM
MD
LG