Linkovi

Film tjedna: 'Sajam taštine' (30/8/04) - 2004-08-29


Američka glumica Reese Witherspoon zvijezda je, a Indijka Mira Nair redateljica nove filmske verzije klasika engleske književnosti 19. stoljeća - "Vanity Fair", odnosno "Sajam taštine".

Najnovija ekranizacija slavnog romana Williama Makepeacea Thackeraya u ulozi Becky Sharp, - mlade žene koja se društveno uspinje od zloglasnih ulica Londona do najviših slojeva engleskog društva s početka 19. stoljeća -, donosi Reese Witherspoon. Kao jedina Amerikanka u okružju postave engleskih glumaca, kaže, lakše je razumjela Beckynu usamljeničku borbu.

"Mislim da mi je jako pomoglo što sam bila svojevrsni autsajder. Kad se radi o ovako cijenjenom literarnom djelu, koje svi znaju, i znaju likove, bilo mi je drago što sam mu mogla prići unoseći svježu perspektivu. Pružanje poštovanja koje ovo djelo zaslužuje ustvari pruža priliku da se glumac osjeća slobodniji unutar svog lika; mislim da bi i Thackeray to upravo tako i želio. Mislim da veliki pisci izlože svoje zamisli i žele da one budu interpretirane i prikazane modernoj publici iz perspektiva koje svi razumiju. Svatko razumije kako se osjeća netko tko je stalno na rubu zbivanja ili s vanjske strane prozora," kaže Reese Witherspoon.

James Purefoy igra neodoljivog kapetana Rawdona Crawleya, plemića koji oženi Becky unatoč protivljenja njegove obitelji: "Osjećao sam jaki afinitet prema tom liku, vjerojatno zato što sam točno znao tko je i otkuda je i kojoj klasi pripada. Moja je obitelj došla u Englesku 1066. godine i od onda živi u istoj kući u Buckinghamshireu. Dakle, razumijem te ljude, tu ideju plemića-zemljoposjednika."

Za redateljicu Miru Nair, ovaj je film imao posebno značenje: "Sajam taštine" je za mene dragocjen jer sam obožavala taj roman još od šesnaeste godine. Za mene je to knjiga koju čitam iznova svakih par godina jer mi svaki put daje nešto novo."

Mira Nair ističe da je period Regentstva, u kojemu se zbiva radnja, upravo vrijeme kada je Britanski imperij uveo kolonijalnu kontrolu nad njezinom rodnom Indijom; ali, to je i vrijeme kada je južna Azija počela utjecati na samu Englesku: "Temelj "Sajma taštine" za mene je odnos između imperija i kolonija. Kada se prihvatite tog izobilja od 900 stranica, možete doći do mnogo načina kako ga adaptirati, ali taj odnos između kolonije i imperija bio je za mene onaj pravi politički i estetski kontekst koji sam željela produbiti."

Roman "Sajam taštine" za veliki ekran je adaptirao dobitnik oskara Julien Fellowes. Glumačka postava uključuje Boba Hoskinsa, Rhysa Ifansa, Jima Broadbenta, te Eileen Atkins. Pjesmu "She Walks in Beauty", iz filma "Vanity Fair", skladanu na poetske riječi Lorda Byrona, izvodi Sissell.

XS
SM
MD
LG