Linkovi

Pogrešne procjene koštale Busha vodstva nad Kerryem (29/8/04) - 2004-08-29


Washington Post na naslovnici donosi tekst u čijoj je srži pitanje – kako je predsjednik Bush, od nekoć moćnog političara, postao ranjiv 65 dana prije izbora. Novinari Washington Posta vjeruju da je niz pogrešnih procjena koštao predsjednika Busha vodstva pred demokratskim takmacem, senatorom Johnom Kerryem. Prema tvrdnjama i demokrata i republikanaca dvije najveće Bushove pogreške su: reforma sustava državnog plaćanja lijekova za starije građane u sklopu programa Medicare te govor o stanju nacije u siječnju ove godine.

Bushova ekipa vjerovala je da će nakon oba spomenuta događaja predsjednikova popularnost porasti, no to se nije dogodilo. U ovo doba prije osam godina, tadašnji predsjednik Bill Clinton imao je prednost od deset posto u odnosu na republikanskog kandidata Boba Dolea. George Bush počeo je ovaj mjesec sa zaostatkom za senatorom Kerryem da bi ga u nekoliko posljednjih anketa neznatno pretekao. Kako piše Washington Post, u Bijeloj kući priznaju da od uhićenja Saddama Husseina u prosincu prošle godine nisu imali većeg uspjeha koji bi doveo do znatnijeg povećanja Bushove popularnosti u anketama…

New York Times postavlja pak pitanje tko se može predstavljati kao Amerikanac afričkog podrijetla. Ta kategorija donedavno je “pripadala” američkim crncima no s povećanjem broja crnih useljenika iz Afrike došlo je do tihe rasprave tko se može tako identificirati. Neki američki crnci tvrde da se izraz Amerikanac afričkog podrijetla odnosi isključivo na potomke robova dovedenih u Ameriku prije više stoljeća, a ne na nove pridošlice iz Afrike. Neki američki crnci, naime, boje se da će crni useljenici u Sjedinjene Države iskoristiti za sebe naslijeđe pokreta za građanska prava američkih crnaca. Nekoliko istraživanja već je pokazalo da crni useljenici i njihova djeca već ostvaruju veće uspjehe nego crnci rođeni u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG