Linkovi

Američka politika prema Pakistanu (29/8/04) - 2004-08-28


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine, Pakistan je postao važan partner u borbi protiv globalnog terorizma. Sjedinjene Države blisko surađuju s vladom predsjednika Perveza Musharrafa kako bi se uhvatili članovi al-Qaide i talibana koji nastavljaju djelovati duž pakistansko-afganistanske granice. Nedavno su pakistanske snage zarobile jednog osumnjičenika al-Qaide za kojim se tragalo zbog terorističkih napada na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji 1998. godine. U tim napadima poginulo je više od 200, a ranjeno više od pet tisuća ljudi. Iz tog uhićenja proizašle su važne informacije, kaže pakistanski ministar unutarnjih poslova Faisal Saleh Hayyat.

"Kao što smo mogli vidjeti u prošlosti, jedno uhićenje dovelo je do drugih i do razbijanja drugih mreža."

Pakistanska vojska pokušava uhvatiti ili ubiti strane teroriste koji se kriju u planinskim plemenskim područjima duž pakistansko-afganistanske granice. Te operacije su dovele do bijega terorista iz područja poznatog kao Južni Waziristan. No granica između Pakistana i Afganistana nije ni izbliza sigurna te će biti potrebne dodatne vojne operacije.

Islamski ekstremisti nastavljaju i s terorističkim djelima u samom Pakistanu. Zabilježeno je nekoliko pokušaja atentata na pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa te na druge civilne i vojne dužnosnike. U nedavnom govoru, američka ambasadorica u Pakistanu Nancy Powell je rekla: Ako predsjednik Musharraf riskira svoj život i egzistenciju svoje zemlje zalažući se za umjerenost, Sjedinjene Države također trebaju biti voljne donijeti teške odluke i izraziti dugoročnu predanost budućnosti Pakistana.

Predsjednik George Bush je jasno dao do znanja da su Sjedinjene Države tome predane te očekuje od Pakistana da nastavi s borbom protiv islamskog ekstremizma i terorizma.

XS
SM
MD
LG