Linkovi

Proširenje ovlasti direktora CIA-e (28/8/04) - 2004-08-28


U svom današnjem radijskom obraćanju Amerikancima predsjednik Bush objašnjava promjene koje je jučer naložio da se provedu u operacijama američkih službi sigurnosti.

Američki je predsjednik rekao da je cilj ovih promjena poboljšati 'sposobnost Sjedinjenih Država da nađu, prate i zaustave opasne teroriste.'

Među promjenama je i privremeno proširenje ovlasti direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e, koje daje mogućnost tom dužnosniku da koordinira aktivnosti vezane uz domaću i vanjsku politiku.

George Bush je dodao da su ove izmjene u skladu s preporukama Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada od 11. rujna.

Druga promjena jest osnivanje nacionalnog Centra za borbu protiv terorizma koji će imati bazu podataka o osobama za koje se sumnja da su teroristi. Osoblje tog centra pripremat će svakodnevna izvješća. Treća promjena predstavlja uspostavljanje zajedničkih standarda za dijeljenje obavještajnih podataka, te osnivanja Odbora za građanske slobode koji će nadgledati tu razmjenu obavještajnih informacija.

XS
SM
MD
LG